Råoljepriset ligger kvar över 45 dollar tack vare vaccinoptimism

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 4, 2020
  • Medlemmarna i OPEC+ har kommit överens om att lätta produktionsbegränsningarna något under nästa år.
  • Analytiker förväntar sig en ökning av oljepriserna de närmaste månaderna
  • Om priset stiger över 50 kan nästa prismål ligga runt 55 dollar.

Råoljepriset stöds fortfarande av vaccinoptimism, men ett stigande antal covid-19-fall och nya restriktiva åtgärder kan minska efterfrågan på olja avsevärt. Priset på råolja steg över 46 dollar i november och det nuvarande priset ligger runt 45 dollar.

Grundläggande analys: OPEC tillåter en ökning av produktionen med 500 000 fat om dagen från och med januari

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsadministrationen kommer sannolikt att godkänna det första covid-19-vaccinet i mitten av december, och det kan ge ytterligare stöd för oljepriset. Pfizer har ansökt om akutanvändning av sitt vaccin och företaget har meddelat att de kan börja distribuera vaccinet i USA i slutet av december.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt rapporterade USA återigen över 200 000 nya fall på bara ett dygn och antalet inlagda på sjukhus i landet har nått nya rekordnivåer. Reserestriktioner och lockdowns har redan minskat efterfrågan på olja, vilket innebär att lagernivåerna är höga och priset lågt.

Nya restriktiva åtgärder skulle kunna minska efterfrågan på olja ytterligare, och därför kan vi dra slutsatsen att det fortfarande inte finns någon tydlig trend för oljepriserna. Libyen har ökat sin oljeproduktion till 1,2 miljoner fat per dag, och medlemmarna i OPEC+ har kommit överens om små produktionsökningar under nästa år.

OPEC kommer att tillåta en ökad produktion med 500 000 fat om dagen från och med januari eftersom förhoppningarna är att ett vaccin kommer att öka efterfrågan avsevärt.

”Detta är en relativt liten ökning jämfört med minskningen på 9,7 miljoner fat. Förväntningarna på oljebehovet ökar, och trots nya spärrar är förhoppningarna att ett vaccin kommer att öka efterfrågan avsevärt under andra halvåret 2021,” säger Phil Flynn från Price Futures Group.

Teknisk analys: Oljepriserna har fortfarande ingen tydlig trend

Datakälla: tradingview.com

Priset på råolja fortsätter att handlas över stödnivån på 45 dollar och analytiker förväntar sig en ökning av oljepriserna de närmaste månaderna (en långsam men stadig prisökning). De viktiga stödnivåerna är 45 och 40 dollar, samtidigt som 50 och 55 dollar representerar motståndsnivåerna.

Om priset stiger över 50 dollar skulle det vara en signal att köpa olja och då ligger vägen fri upp till 55. Om priset å andra sidan sjunker under 40 så skulle det vara en tydlig säljsignal, och då riskerar det att falla hela vägen ned till 35 dollar.

Sammanfattning

Priset på råolja fortsätter att handlas över 45 dollar efter nyheterna om att amerikanska Food and Drug Administration sannolikt kommer att godkänna det första covid-19-vaccin i mitten av december. Medlemmarna i OPEC+ har kommit överens om små produktionsökningar under nästa år tack vare förhoppningarna om att ett vaccin kommer att öka efterfrågan avsevärt.