JD.com blir den första plattformen som testar Kinas digitala yuan

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 7, 2020
  • Piloten kommer att innebära utfärdande av 100 000 digitala kontantkuponger värda 20 miljoner yuan.
  • Pengarna kommer att delas ut till invånarna i Suzhou och varje kupong är värd 200 yuan.
  • JD.com försöker bidra till utvecklingen av verkliga och digitala ekonomier genom detta test.

Kinas näst största köpcentrum online, JD.com, har blivit det första virtuella köpcentret i landet som testar den digitala yuanen. E-handelsföretaget avslöjade denna nyhet via sitt WeChat-konto den 5 december och noterade att dess FinTech-arm, JD Digits, kommer att lansera ett pilotprogram den här månaden som gör det möjligt för dess kunder att betala för specifika artiklar med den digitala yuanen.

Enligt tillkännagivandet kommer programmet att involvera ett lotteri som distribuerar 100 000 digitala kontantkuponger till ett värde av cirka 20 miljoner yuan (ca 25,6 miljoner kr) till invånarna i staden Suzhou i den östra provinsen Jiangsu den 11 november. Vinnarna av lotteriet kommer att få kupongerna, kallade ”röda paket”, genom en applikation som innehåller högst 200 yuan i den digitala valutan. Invånarna som har turen att vinna de röda paketen kommer att kunna spendera den digitala yuanen på JD.coms online-shoppingplattform.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt en oidentifierad tjänsteman på JD Digits är företaget ivrig att bidra till att främja utvecklingen av digitala och verkliga ekonomier. Därför bestämde man sig för att stödja People’s Bank of China (PBoC) och lokala myndigheter genom att lansera den digitala yuan-piloten i Suzhou.

Test av genomförbarheten av DCEP

Den här nyheten kommer när Kina fortsätter att testa sin centralbanks-utgivna digitala valuta (CBDC). Regeringen har delat ut stora summor av sin CBDC. I oktober genomförde den kinesiska regeringen ytterligare ett test av sin DCEP i Shenzhen. Testet involverade emissionen av 10 miljoner yuan (ca 12,8 miljoner kr). Enligt uppgift lockade lotteriet cirka 2 miljoner sökande. Av dessa människor vann 50 000 personer pengarna och fick en unik möjlighet att handla hos mer än 3000 köpmän i ett distrikt i Shenzhen.

Yi Gang, guvernören för People’s Bank of China (PBoC) talade under Hong Kong FinTech Week- konferensen den 2 november och noterade att alla tidigare pilotprogram för dess digitala yuan hade varit framgångsrika. Han fortsatte med att avslöja att banken hade bearbetat 2 miljarder yuan (ca 2,5 miljarder kr) i transaktioner som involverade DCEP. Enligt Gang hade kinesiska medborgare använt den digitala yuanen i över 4 miljarder transaktioner.

Medan PBoC verkar vara en av de mest avancerade bankerna över hela världen när det gäller att lansera en CBDC, har banken ännu inte meddelat en rikstäckande lansering. Trots att PBoC förblir snäva när det gäller myntets officiella lansering, tror Chandler Guo, en ängelinvesterare och rådgivare på BitAngel, att en dag kommer alla att använda Kinas DCEP. Enligt honom kommer DCEP att uppnå denna bedrift eftersom att cirka 39 miljoner kineser bor utanför Kina. Därför drog han slutsatsen att dessa människor kommer att bidra till att skapa den digitala yuanen om de har en koppling till Kina.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust