Priset på sojabönor hittar stöd i en svag dollar inför WASDE-rapporten

december 9, 2020
  • Den svaga dollarmiljön har hjälpt till att täcka nedfallet av sojabönpriser.
  • Medan vädret i Brasilien har förbättrats påverkas Sydamerika fortfarande av La Nina.
  • Investerare väntar på morgondagens WASDE-rapport för insikt om sojabönornas leveransstatus.

Sojabönspriserna har stigit med 0,56% och handlas till 11,52 dollar. Dagens rally kommer efter att ha befunnit sig i ett rött område till stor del under den aktuella månaden. Det förbättrade vädret i Brasilien och den förbättrade USA-exporten har gett lättnad till oron över ett tight utbud. En svagare dollar och den pågående La Nina har begränsat förlusterna. Investerare väntar på morgondagens WASDE-rapport.

sojabönspriser

Amerikanska dollarns nedåtgående trend begränsar sojabönförluster

Sojabönor handlas i amerikanska dollar. En försvagad dollar skapar en gynnsam miljö för sojabönspriser eftersom handlare kan köpa en större mängd produkter. Dollarn har nu legat i rött fyra veckor i rad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I dag, klockan 11.33 GMT, sjönk dollarindexet med 0,19% och handlades till 90,79 dollar. Dollarns nedåtgående trend har bidragit till minskning i förlusterna av sojabönor. Medan de amerikanska sojabön-terminer har varit i rött tre dagar i rad nu handlas de fortfarande över gårdagens och förra veckans lägsta värde på ~ 11,42 dollar.

Amerikanska dollarindex

Sojabönspriserna reagerar på förbättrat sydamerikanskt väder

Brasilien är den största exportören av sojabönor i världen och Argentina bland de största sojabönstillverkarna. Under den senaste tiden har sojabönoproducerande områden i de två länderna upplevt hårda väderförhållanden.

I Brasilien kännetecknades La Nina av otillräcklig nederbörd och höga temperaturer. Det ogynnsamma vädret, som påverkade landets säsong för sojabönor, väckte oro på sojabönamarknaden.

Men vädret i Sydamerika verkar nu förbättras; vilket är en bearish signal för sojabönspriser. Commodity Weather Group har angett att de centrala och södra regionerna i Brasilien, liksom norra Argentina, kommer att få mer nederbörd inom 6-10 dagar. I nordöstra och mellanvästra Brasilien förväntar sig meteorologer nederbörd inom 11-15 dagar.

Medan väderförändringarna har lett till minskad oro över det strama utbudet av sojabönor, är Sydamerika inte helt utom fara än. En handel i Singapore uppgav att ”Brasilien har haft en del regn vilket påverkar sojabönamarknaden men delar av Argentina är fortfarande torra.” Denna status quo har erbjudit stöd till sojabönspriser.

Investerare väntar på WASDE-rapporten

Det amerikanska Department of Agriculture är inställda på att släppa beräkningar på tillgång och efterfrågan på amerikanska sojabönor, liksom andra jordbruksprodukter, den 10e december. Investerare är angelägna om att se om siffrorna kommer att indikera en fortsatt stram tillgång.

Novemberutsikterna för säsongen 2020/21 visade minskade avkastningar. Sojabönaproduktionen förväntades minska mellan 98 miljoner buskar till 4,17 miljarder buskar.

I USA såg stora producerande regioner som Iowa, Illinois och Nebraska lägre avkastning. Dessutom bidrog lägre produktion i Argentina till den förväntade minskningen av utländsk oljeproduktion med 5,6 miljoner ton.

Den 7e december indikerade USDA att dess veckovisa inspektioner av sojabön-export var lägre än siffrorna från föregående vecka. Men siffrorna överträffade fortfarande förväntningarna. Mängden sojabönor som inspekterades för export var cirka 2,297 miljoner ton, vilket var 126,731 ton mindre än föregående vecka. Egypten och Kina var de viktigaste destinationerna för varan.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust