Stanchart lanserar kryptohandel för institutionella investerare

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 9, 2020
  • Enligt källor har plattformen stöd från flera mainstream-företag, inklusive METACO.
  • Plattformen kommer att ha en ERC-20-baserad token som liknar Tether.
  • Standard Charters investeringsarm, SC Ventures, har också startat ett kryptoförvaringsprojekt.

Standard Chartered bank, med huvudkontor i London, har fört samman en grupp kryptobörser för att starta en ny kryptohandelsplattform för institutionella investerare. Två källor som är bekanta med bankens planer avslöjade den här nyheten igår och konstaterade att kryptohandelsplattformen består av fem av de största OTC-handlarna och fyra ledande börser.

Enligt uppgift inkluderar företagen som är involverade projektet bl.a. LMAX och ErisX. METACO, en Schweizbaserad depåleverantör som banken har investerat i, kommer också att stödja initiativet. Därtill kommer också Cobalt, en brittiskbaserad leverantör av handelsteknologi, som har Standard Chartered som investerare, att vara en del av bankens kryptoprojekt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En av källorna uppgav att:

”Standard Chartered plus fem av de största handlarna inom digitala tillgångar och fyra börser är på väg att starta den här nya modellen. Jag tror att den första testhandeln kommer att äga rum nästa månad och jag skulle säga att det kommer att sluta med de tio största digitala börserna.”

Utvecklar ett mynt som liknar Tether (USDT)

Enligt källan kommer plattformen att vara en institutionscentrerad motsvarighet till Silvergate Banks Exchange Network (SEN) och ha ett ERC-20-baserat mynt. Många har spekulerat i att plattformen skulle köras på Hyperledger, Corda, men banken ska ha bestämt sig för att använda ett nätverk som den inhemska krypto-communityn är bekväm med.

Källan noterade också att:

”Vi bygger vår egen token för fiat-säkerhet och hoppas att den kommer att motsvara Tether, förutom att den tokeniserade säkerheten eller pengarna kommer att förvaras i ett konto på en traditionell bank, som Standard Chartered, JPMorgan, Deutsche Bank.”

Stancharts investeringsenhet lanserar ett kryptoförvaringsprojekt

En annan nyhet är att SC Ventures, Standard Charters investeringsarm, arbetar med ett institutionellt kryptoförvaringsprojekt. På måndag hintade bankens VD Bill Winters om att ett avslöjande väntar inom kort. Och mycket riktigt, idag bekräfta SC Ventures att de gått samman med Northern Trust, en ledande leverantör av tillgångsfinansiering, för att lansera en kryptoförvaringsplattform för institutioner.

Enligt uppgift heter plattformen Zodia Custody och kommer att lanseras i London nästa år efter att den fått alla nödvändiga tillstånd.

SC Ventures Alex Mason kommenterade nyheten och sa att lanseringen av Zodia visar hur företaget arbetar för att förvandla banksektorns DNA. Han tillade att projektet bygger på Standard Chartered arv av att tillhandahålla förvaringstjänster för institutionella kunder i över 160 år. Mason drog slutsatsen att Zodia försöker höja industristandarderna för kryptovalutor på ett säkert, hållbart och ansvarsfullt sätt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust