Kaffepriserna sjunker bland den nya COVID-19-varianten och förstärker dollarn

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on dec 22, 2020
  • Kaffepriserna sjönk med 1,6% och handlades till 123,20 dollar.
  • Den amerikanska dollarn har stärkts mot den brasilianska realen med USDBRL-handel till 5,15 BRL.
  • Kaffes efterfrågan fortsätter lida när Storbritannien väcker larm om en ny COVID-19-variant.

Kaffepriserna har fortsatt att sjunka eftersom efterfrågan på drycken fortfarande är låg. På måndag minskade kaffeterminerna med 1,6% och handlades till 123,20 dollar. Den fortsatta nedåtgående drivkraften beror på förstärkningen av den amerikanska dollarn mot det brasilianska realet. Dessutom har de stigande fallen av COVID-19 stoppat aktiviteten i kaffekedjor och liknande anläggningar.

kaffepriser

Att samla USDBRL leder till en nedgång i kaffepriset

Liksom de flesta andra varor handlas kaffe i amerikanska dollar. Som sådan är en förstärkande dollar bearish för kaffepriser. Idag handlas USDBRL till 5,15 BRL. Det är den högsta prisnivån sedan den 3e december 2020. Den amerikanska dollarn steg som en reaktion på den nya stimulans dealen. På söndagen uppgav Mitch McConnell, den republikanska majoritetsledaren i senaten att lagstiftarna hade kommit överens om ett ekonomiskt stimulanspaket på nära 900 miljarder dollar.

USDBRL

Kaffets efterfrågan fortsätter lida

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Konsumtionen av kaffedrycken på offentliga platser som restauranger, hotell, kontor och flygbolag är betydelsefull för bönornas efterfrågan. Tack vare den pågående coronaviruspandemin strömmar människor inte längre till dessa områden. Resultatet är en minskad efterfrågan på råvaran och en efterföljande nedgång i kaffepriser.

Framför allt verkar dess efterfrågan öka efter att Storbritannien väckt ett larm om en ny COVID-19-stam. Nationens hälsotjänstemän har anfört varianten som orsaken till gårdagens över 35 000 nya fall. I ett försök att ta itu med situationen befinner sig de flesta delar av Storbritannien nu i en strikt lockdown. Dessutom har de flesta europeiska länder förbjudit flyg från Storbritannien.

Kaffemarknaden har sett förbi den pågående torken i Brasilien

Brasilien är den ledande producenten av kaffe. Nationen producerar cirka 40% av bönorna som konsumeras globalt. På grund av detta påverkar relevanta evenemang i landet ofta kaffepriset. För närvarande sänker de ogynnsamma väderförhållandena utsikterna för en god skörd under den kommande säsongen.

Förra veckan sade Judy Ganes av J. Ganes Consulting: ”Jag har aldrig sett något liknande. Hittills har jag bara sett skeletträd eller träd som ser frodiga ut långt ifrån och sedan kommer du närmare dem och det finns inget kaffe.” Minas Gerais, som står för cirka 70% av arabica-sorten som odlas i landet, är en av de drabbade regionerna.

Framför allt verkar investerare på kaffemarknaden inte ha beaktat den pågående torkan i detta sydamerikanska land. De som vill investera i råvaror hade tolkat den senaste tidens nederbörd som slutet på La Nina. Men duschar har varit underväldigande. I de flesta delar av landet är regnen cirka 20-50% av den normala mängden. En fortsättning på detta hårda väderförhållande kommer sannolikt att påverka kaffetillförseln det kommande året.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust