Free TON lanserar mainnet efter tillräcklig decentralisering

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 23, 2020
  • Projektet lanserar ett mainnet efter validatortävlingar under tredje kvartalet 2020.
  • Free TON har fler än 400 validerare och lokala styrelser i 15 regioner.
  • Enligt TON Labs CTO kommer decentralisering att bero på antalet utgivna tokens.

Free TON-projektet, ett community-drivet blockchain-nätverk som skapades efter en gaffel från Telegrams försök att lansera en blockchain, har meddelat att de lanserar ett mainnet. Enligt uppgift valde projektets utvecklare ett datum för att markera tillräcklig decentralisering av nätverket och en effektiv start av mainnet.

Enligt en rapport arrangerade Free TON-communityn en livestreamad ceremoni för att fira denna milstolpe. Under de sista fyra veckorna inför lanseringen arrangerade communityn flera validatortävlingar. Tävlingarna testade valideringsförmåga världen över genom att utvärdera nätverkets prestanda under tryck.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

När tävlingarna avslutades hade Free TON samlat fler än 400 validerare, vilket fick projektet att konstatera att det hade uppnått tillräcklig decentralisering. Utöver validerarna har Free TON också 15 fullt utvecklade lokala styrelser i olika regioner som hjälper till att bilda projektets iteration av en decentraliserad autonom organisation (DAO).

Enligt Mitja Goroshevskiy, TON Labs tekniska chef, kommer decentraliseringen också att bestämmas av antalet tokens projektet distribuerar. Även om projektet ännu inte nått dit, eftersom det fortfarande har tokens att distribuera, anser Goroshevskiy att processen är mogen nog för att göra nätverket decentraliserat.

Ett ledande decentraliserat PoS-nätverk

Free TON gick live den 7 maj i år som ett community-drivet decentraliserat blockchain-nätverk. Projektet har ingen centraliserad organisation och det lanserades utan finansiering, eftersom det inte genomförde en ICO eller någon token-försäljning. Projektets ursprungliga mynt, TON Crystal, distribueras baserat på prestationer. Detta innebär att medlemmar i communityn måste göra små bidrag till nätverket för att få TON Crystals.

Free Ton-communityn öppnade också en ny valideringsnod som skrivits i Rust. Enligt teamet har den nya noden högre prestanda och lägre latens än den ursprungliga som skrevs i C++. Enligt Goroshevskiy saktade teamet ner den nya noden för att den skulle fungera sömlöst med befintliga kunder. Den är dock ännu inte klart för lansering.

Den här nyheten kommer efter att Telegram stängde av sitt TON-testnät i juli i år och lät oberoende projekt att fortsätta med det projektet. Företagets VD, Pavel Durov, meddelade att man valt att minska sitt stöd för Telegram Open Network (TON) efter en rättslig kamp med US Securities Exchange Commission, som hävdade att Telegrams börsintroduktion på 1,27 miljarder pund var en oregistrerad värdepappersförsäljning.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust