Goldman Sachs-fond satsar stort på fastigheter

Författad av: Jayson Derrick
december 23, 2020
  • En Goldman Sachs-fond köpte en minoritetsandel i en annan extern fastighetsfokuserad fond.
  • Oak Street Real Estate Capital köper fastigheter med hyresgäster och hyr tillbaka lägenheterna till dem.
  • Företag som köper för att hyra ut har klarat sig bättre än andra bolag inom fastighetssektorn.

En investeringsfond som tillhör Wall Street-jätten Goldman Sachs Group Inc (NYSE: GS) har inlett en satsning på butiker, lager och andra fastigheter, enligt The Wall Street Journal.

Köper för att sedan hyra ut igen

Goldman Sachs-fonden Petershill har köpt en minoritetsandel i en annan fond som heter Oak Street Real Estate Capital. Oak Street lanserades 2009 och har sedan dess samlat in mer än 6,5 miljarder dollar i kapital. Fonden fokuserar på att förvärva fastigheter och sedan hyra ut bostäder och lokaler till t.ex. butiker och hyresgäster.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är inte klart hur mycket Goldman har investerat i Oak Street, men Goldman har mycket att erbjuda i gengäld. Framför allt kommer framtida insamlingskampanjer att bli betydligt enklare när Oak Streets namn är knutet till Goldman och de kan också dra nytta av Goldmans globala kontaktnät av rika investerare och institutioner.

Goldman kan också hjälpa Oak Street att expandera från sina nuvarande marknader i USA och Kanada, enligt WSJ. Oak Street kan också ge sig i kast med apotekskedjor, återförsäljare, logistikföretag och andra företag som potentiellt skulle vara intresserade av ett återförsäljningsavtal.

Dessa företag skulle dra nytta av kontantinfusioner från engångsintäkter från en försäljning. Dessutom satsar detaljhandelskedjor och andra företag vanligtvis inte på fastighetsägande och vill ofta inte hantera de skyldigheter som följer med att äga mark.

Letar du efter fler fastighetsnyheter och analyser? Kolla då in denna Invezz-sida.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Udda timing för en affär?

Tidpunkten för Goldmans expansion till fastighetsbranschen kan verka märklig för vissa, eftersom det kommer att ta flera år innan vi vet exakt hur covid-19-pandemins har påverkat fastighetsmarknaden. Men data från det kommersiella fastighetsanalysföretaget Green Street berättar en annan historia.

I april klarade 25% av hyresgästerna inte att betala sina hyror till offentliga företag, enligt Green Steet. I december har denna siffra redan sjunkit till 10%.

Aktierna i företag som köper för att hyra ut har klarat sig bättre än för andra bolag inom fastighetssektorn. Aktierna i sådana företag har fallit med 20% sedan pandemin startade jämfört med t.ex. köpcenterföretag som sjunkit med 35%.

Företagen klarar sig över lag bättre tack vare att de i sin tur vänder sig till t.ex. snabbköp och andra återförsäljare som möter kritiska och akuta behov, som apotek.

”Om du kör hem från jobbet kanske du vill stanna vid en närbutik och få något du behöver just nu,” säger Green Street-analytikern Spenser Allaway till WSJ. ”Du kommer inte att beställa det på Amazon.”