Råoljepriset sjunker när USA rapporterar ökade lager

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on dec 23, 2020
  • WTI-terminer har sjunkit med 1,11% till 46,25 dollar medan Brent-terminer sjönk med 0,16% till 49,29 dollar.
  • Trump har hotat att blockera stimulansavtalet på 892 miljarder dollar som godkänts av kongressen.
  • API rapporterar att råoljelagren ökat, vid en tidpunkt då den nya covid-19-stammen kan finnas i USA.

Råoljepriserna sjönk under den tidiga handeln idag efter att USA rapporterat en ökning av oljelagren. Trumps tweet om att han eventuellt kommer att blockera det nya amerikanska stimulansavtalet har också påverkat oljepriserna. Marknaden reagerar också på nyheterna om den nya covid-19-varianten och att den sannolikt redan finns i USA. WTI-terminer sjönk med 1,11% och handlade till 46,25 dollar. Brent-terfminerna faller också och har sjunkit med 0,16% till 49,29 dollar.

Råoljepriserna

USA registrerar ökade amerikanska råoljelager

På onsdag släppte American Petroleum Institute (API) dyster data om lagernivåerna, vilket har pressat ned råoljepriserna. Förra veckan ökade oljelagerna med 2,7 miljoner fat. Siffran kom som en överraskning för analytiker som hade förutspått en minskning på 3,25 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan mitten av november har råoljelagren ökat mer än förväntat. I sitt föregående pressmeddelande rapporterade API 1,973 miljoner fat jämfört med de prognostiserade -3,5 miljoner.

Senare idag kommer råoljepriset att svara på uppgifter från Energy Information Administration om de amerikanska lagernivåerna. Förra veckan hade mängden olja i lager minskat med -3,355 miljoner fat. Detta antal var bättre än de förväntade -1,937 miljoner fat och den tidigare ökningen på 15,189 miljoner fat.

Reserestriktionerna påverkar råoljepriserna

På måndag varnade Storbritannien för en ny variant av covid-19-viruset. Den nya stammen, som sägs vara mer smittsam än den ursprungliga versionen av sjukdomen, har lett till att cirka 40 länder har förbjudit in- och utresor från landet. Därtill har begränsade resor under julhelgen påverkat råoljepriserna.

Dessutom varnar läkare i USA att varianten redan kan finnas i landet. En barnläkare i New York City, Dr. Dyan Hes, sa till CBSN att: ”Människor har kommit från Storbritannien de senaste veckorna, så varför skulle detta virus inte smitta när människor har det i blodet och i andningsorganen?”

President Trump hotar stimulansavtalet

Råoljepriserna reagerar också på Trumps ovilja att underteckna USA:s nya stimulansavtal. I en video som publicerades på Twitter kallade presidenten paketet som en ”skam”. Enligt honom innehåller affären för stora utgifter till utlandet medan checkarna på 600 dollar avsedda för individer är för låga.

Stimulanspaketet på 892 miljarder dollar godkändes av kongressen i måndags efter månader av diskussioner. Beloppet blev till sist lägre än förväntat, men investerare som handlar med olja välkomnade ändå avtalet.

Trumps tweet har dämpat det positiva marknadssentimentet efter nyheterna om ett möjligt Brexit-avtal. Sent igår twittrade Robert Peston, en politisk redaktör på ITV, att: ”En brittisk källa säger nu att en överenskommelse om ett UK/EU-handelsavtal återigen kan vara möjligt i morgon.” Före nyheterna verkade möjligheten till en överenskommelse före jul osannolik.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust