Nordiska krypto-miners tjänar på fallande elpriser

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 28, 2020
  • Norden registrerade det regnigaste vädret på över 20 år, vilket minskade elpriserna.
  • Enligt Genesis Minings verksamhetschef tredubblades företagets vinster under 2020.
  • Norge hade de lägsta elpriserna av International Energy Agencys 30 medlemsländer.

Det hår återigen blivit lönsamt för krypto-miners att bedriva verksamhet i Norden efter en period med höga elkostnader. Under 2020 registrerades mest regn och de mildaste temperaturerna på över 20 år. Som ett resultat producerade vattenkraftverken ett överflöd av energi och gav Sverige och Norge bland de längsta elpriserna i hela världen.

Enligt Bloomberg har elpriserna i Norden legat på nästan noll under långa perioder i år och genomsnittspriset har varit ungefär en tredjedel av Tysklands, Europas största elmarknad. Tack vare de låga elpriserna minskade omkostnaderna för krypto-miners i regionen drastiskt. Lyckligtvis för dem inträffade det samtidigt som Bitcoins (BTC) pris började skjuta i höjden, vilket gjorde deras verksamhet ännu mer lukrativ. I skrivande stund handlas BTC till 19 839,5 pund och eftersom den nuvarande mining-belöningen för Bitcoin är 6,25 BTC per block, betyder det att gruvarbetarna får cirka 123 993 pund för varje block de bryter.

En handel för de motståndskraftiga

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Bloomberg lockade Norden mängder av krypto-miners efter 2017-rallyt. De flesta av dem stängde dock ner sina verksamheter efter att kryptomarknaden försvagades och elpriserna ökade. Det beror på att mining av BTC-block kräver enorm datorkraft för att bearbeta komplexa algoritmer, vilket i sin tur kräver mycket energi. Större mining-verksamheter använder gigantiska datorgårdar i hallar som är lika stora som flygplatshanger och som kan förbruka lika mycket energi som 70 000 hushåll.

Några envisa mining-verksamheter förblev dock i drift, och de nuvarande förhållandena har gjort deras verksamhet lönsam igen. En sådan mining-verksamhet är Hong Kong-baserade Genesis Mining Ltd., som driver ett datacenter i Boden.

Företagets chef, Philip Salter, berättar att de klarat sig igenom en svår tid när de inte kunde göra någon vinst, men de är desto gladare nu när deras lönsamhet mer än tredubblades under året.

Han konstaterade att:

”Det finns en mycket viktig strategisk övergång från gruvdrift i Kina till gruvdrift i västländer som Sverige, eftersom Bitcoin-investerare blir mer offentliga och vill ha mer stabilitet och kritisk säkerhet. Det hör till den största utvecklingen inom Bitcoin mining att hålla utkik efter.”

En lukrativ möjlighet för krypto-miners

Enligt uppgift hade Norge de lägsta elpriserna för industriella användare bland de 30 medlemsstaterna i International Energy Agency. Landet slog också Island, en annan krypto-mining-hotspot, under första halvåret 2020 genom att registrera de lägsta elpriserna för icke-hushåll i EU.

Tack vare de nya förutsättningarna kommer stora krypto-miners som tidigare lämnat Norden troligtvis att återvända till regionen eftersom det för närvarande är ett bättre alternativ än andra mining-nav som Kanada, Kina och Kazakstan.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust