Israels skattemyndighet lägger nytt fokus på kryptobeskattning

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 29, 2020
  • Myndigheten konstaterar att israeliska kryptoinnehavare måste rapportera alla sina tillgångar och inkomster.
  • Enligt byråns kryptobeskattningsregler gäller en kapitalvinstskatt på 25% för kryptoinnehavare.
  • Israels kryptoexperter tror att detta förnyade intresse är ett resultat av BTC:s prisuppgång.

Israel Tax Authority har börjat lägga fokus på israeler som äger kryptovalutor i ett försök att öka landets intäkter. Enligt uppgift har skattemyndigheten skickat brev till samtliga ägare av digitala plånböcker och instruerade dem att rapportera alla sina kryptotillgångar och inkomster. Därtill har de också begärt att börser över hela världen, inklusive israelbaserade, ska dela sin information om alla israeler som har investerat i kryptosektorn.

Enligt en rapport implementerade myndigheten nyligen EU:s gemensamma rapporteringsstandarder (CRS), som möjliggör automatiskt utbyte av finansiell kontoinformation. På så sätt får de all relevant information om alla Europabaserade konton som används av israeler. Enheten får också information från FATCA, som vidarebefordrar data från US Internal Revenue Service (IRS) till Israel.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Skattemyndigheten arbetar just nu under landets skatteregelverk från 2018, som säger att israeliska kryptoinvesterare är föremål för 25% kapitalvinstskatt, förutsatt att deras verksamhet inte förvandlas till företag. Om verksamheten övergår i kommersiella företag måste investerarna betala en bolagsskatt i två steg eller en marginalskatt, beroende på de enskilda skattesatserna.

Ökat fokus på kryptobeskattning

Enligt rapporten kommer skattemyndighetens förnyade intresse för kryptobeskattning efter BTC:s imponerande resultat de senaste månaderna. Landets regionala skattekontor skickade enligt uppgift brev till kryptoinnehavare om att de är medvetna om kryptoverksamheten som inte matchar innehavarnas skattedeklarationer och uppmanade dem att rapportera sina kryptoinkomster innan byrån kommer efter dem.

Leor Nouman, ordförande för skattepraxisgruppen vid ett av Israels ledande advokatbyråer, S. Horowitz & Co. kommenterade att:

”Skatteverket förnyade nyligen sitt intresse för detta område till följd av två faktorer: brist på pengar och en önskan att fylla den offentliga kassan, där denna resurs kan hjälpa. Den andra huvudsakliga faktorn är Bitcoins rally. Skattemyndigheten antar att eftersom Bitcoin har nått 20 000 dollar så måste en hel del handlare ha tagit ut pengar, och myndigheten antar att den kan lägga vantarna på stora summor.”

Ron Tsarfaty, Bit2C:s CFO och efterlevnadsansvarig, höll med Noumans och sa att skatteverket nu riktar in sig mot de kryptoinnehavare som ännu inte rapporterat eller de som rapporterade falskt. Han konstaterade också att byrån motiveras av det allt större ekonomiska underskottet och BTC:s senaste uppgång. Enligt Tsarfaty kan kryptoinnehavare som inte rapporterar stöta på problem vad gäller att betala skatt eftersom banker kan blockera medel som kommer från kryptoförsäljning.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust