Kaffeprisernas ökning kommer sannolikt att fortsätta efter årsskiftet

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on dec 30, 2020
  • Kaffepriserna fortsätter att öka, vilket sannolikt kommer att fortsätta under 2021.
  • Ogynnsamt väder i Vietnam och Brasilien har ökat oron för kaffeproduktionen.
  • Investerare är hoppfulla att världen ska återgå till det normala, vilket skulle öka efterfrågan på kaffe.

Kaffepriserna steg med 0,04% idag för att handlas till 125,45 dollar. Den positiva trenden är en reaktion på de ogynnsamma väderförhållandena i Brasilien och Vietnam som lett till en oro för kaffetillgången framöver. När 2020 blir 2021 är många investerar optimistiska att världen ska återgå till det normala, vilket skulle innebära att kaféer och restauranger kan öppna igen, vilket i sin tur skulle öka efterfrågan på kaffe.

Kaffepriserna

Dåligt väder ökar oron för kaffetillgången

Vädret är en av faktorerna bakom de stigande kaffepriserna. Brasilien och Vietnam är de två största kaffeproducenterna i världen och båda har upplevt ogynnsamma väderförhållanden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vietnam har sett mycket nederbörd. Det är skördesäsongen i landet och det kräver mycket solsken för att kaffebönorna ska mogna. Den försenade skörden har ökat oron för utbudet av kaffesorten Robusta. Vietnam är den största exportören av Robusta och står för cirka 40% av den globala produktionen.

I Brasilien har mindre nederbörd än vanligt påverkat odlingen av kaffebönor. Den södra regionen upplevde lite nederbörd under julhelgen och meteorologer förväntar sig nu att området fortsätter att registrera högre temperaturer och lägre fukthalter än normalt.

Hanldlare som investerar i råvaror är också oroade över den pågående La Nina. Vanligtvis leder detta väderfenomen till att den brasilianska monsunsäsongen försenas. När vi går in 2021 kommer kaffets prisutveckling att bero på hur snabbt La Nina avtar den kommande månaden.

Kaffepriserna lyfter tack vare vaccinoptimismen

Den 23 december meddelade Pfizer att de kommer att leverera ytterligare 100 miljoner doser av sitt covid-19-vaccin till USA. Läkemedelsproducenten kommer nu att leverera sammanlagt 200 miljoner doser av vaccinet. Samtidigt har AstraZeneca plc meddelat att deras vaccin är effektivt även mot den nya covid-19-virusstammen.

Den 30 december inledde EU sina vaccinationer som så småningom kommer att erbjudas för över 450 miljoner individer i regionen. Vaccinationerna har skapat optimism om att vi nästa år kommer att kunna återgå till vardagen som den såg ut innan pandemin, med allt vad det innebär av kaffedrickande utanför hemmet. Kaffepriserna stiger som ett resultat av att investerare förväntar sig att kaffekonsumtionen kommer att återgå till det normala på kontor, flygplatser, restauranger, kaféer och i liknande sammanhang.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust