Ukraina väljer Stellar för utvecklingen av sin CBDC

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jan 5, 2021
  • Partnerskapet kommer också att underlätta genomförandet och regleringen av stablecoins i Ukraina.
  • Enligt Oleksandr Bornyakov har Ukraina övervägt att införa en CBDC sedan 2017.
  • SDF:s VD ser på partnerskapet som en möjlighet för ökat antagande av Stellar i Ukraina.

Ukrainas ministerium för digital transformation har tecknat ett samförståndsavtal med Stellar Development Foundation (SDF) för att använda Stellar Network i utvecklingen av landets CBDC (Central Bank Digital Currency). Enligt ett pressmeddelande som publicerades igår skrev de två parterna under avtalet den 28 december 2020. Partnerskapets mål är också att cementera Ukrainas position som ett innovativt digitalt land på Östeuropas finansmarknad.

Enligt pressmeddelandet kommer arbetet inom partnerskapet att inledas senare under månaden och har fyra mål. Det handlar om att utveckla en marknad för virtuella tillgångar i Ukraina, att stödja kryptorelaterade projekt, underlätta implementering och reglering av stablecoins och att möjliggöra utveckling av den digitala valutan för Ukrainas centralbank.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Oleksandr Bornyakov, Ukrainas biträdande minister för digital transformation för IT-utveckling, kommenterade att:

”Vi tror att vårt samarbete med Stellar Development Foundation kommer att bidra till utvecklingen av den virtuella tillgångsindustrin och dess integration i det globala finansiella ekosystemet.”

Bornyakov konstaterade att länder över hela världen arbetar som bäst med att skapa digitala valutor. Han tillade att Ukraina har undersökt möjligheten att implementera en CBDC sedan 2017 och att detta samarbete kommer att utgöra ryggraden för landets CBDC-utveckling.

En betydande expansion för Stellar-ekosystemet

I en kommentar till detta partnerskap sa SDF:s VD Denelle Dixon att organisationen anser att digitala tillgångar, inklusive CBDC:er, hör till de viktigaste innovationerna inom branschen hittills. Detta partnerskap visar landets engagemang för att skapa en positiv miljö för innovation för digitala tillgångar.

Genom att samarbeta med ministeriet för att digitalisera landets valuta hryvnian tror Dixon att SDF kommer att få möjlighet att erbjuda ukrainare tillgång till Stellar-baserade verktyg och tjänster. Samtidigt kommer företagen inom Stellar-ekosystemet att kunna dra nytta av nya möjligheter till partnerskap i landet.

Stellar-projektet fortsätter att öka i popularitet. Tyska Bankhaus von der Heydt (BVDH) har meddelat att de inlett ett samarbete kryptoföretaget för att starta direkt emission av euro-knutna stablecoins på Stellar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust