Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq steg efter Joe Bidens stimulansplaner

Författad av: Stanko Iliev
januari 11, 2021
  • Förra veckan steg Dow Jones med 1,61%, S&P 500 med 1,83% och Nasdaq med 2,43%.
  • Joe Biden meddelade att nästa stimulanspaket kommer att ligga på miljardtals dollar.
  • Det ekonomiska paketet presenteras på torsdag.

Den amerikanska aktiemarknaden steg under den första handelsveckan 2021 och Wall Streets tre huvudindex nådde nya rekordhöga nivåer. USA:s tillträdande president Joe Biden meddelade att det nästa ekonomiska stimulanspaketet kommer att ligga på miljardtals dollar, och investerare hoppas att den finanspolitiska stimulansen och covid-19-vaccinationerna kommer att driva en robust ekonomisk återhämtning under 2021.

Det ekonomiska paketet kommer att presenteras på torsdag, och enligt Joe Biden kommer det att inkludera åtgärder för arbetslöshetsförsäkring och hyresöverlevnad. Demokraterna vill slussa in mycket pengar i ekonomin, och vissa Wall Street-analytiker förväntar sig att aktiemarknaden kommer att falla på kort sikt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Positiv vaccindata och förväntningar om ett större stimulanspaket och ökade infrastrukturutgifter under en demokratisk ledd amerikansk kongress har för första gången pressat S&P 500 över 3 800 punkter. Aktier kommer att börja handlas med förväntningar om ett större ekonomiskt lättnadspaket från Bidens administration, som kommer att fortsätta att vara drivkraften för aktierna,” säger Ed Moya, senior marknadsanalytiker på OANDA i New York.

Trots detta är det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet inte bra för långsiktiga investerare och den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande övervärderad. USA släppte rapporten Nonfarm Payroll för december förra fredagen – landet förlorade 140 000 jobb i december, men arbetslösheten var fortsatt stabil på 6,7%.

De svaga amerikanska sysselsättningssiffrorna kan tyda på att sämre tider kommer och att en korrigering av den amerikanska aktiemarknaden kan vänta runt hörnet. USA behöver fortfarande möta covid-19-utmaningarna, och den amerikanska centralbanken har meddelat att de kommer att stödja ekonomin så länge det behövs.

S&P 500 steg med 1,83% förra veckan

För veckan såg S&P 500 (SPX) en ökning med 1,83% och stängde till 3 824 punkter. S&P 500 har avancerat över 3 800 punkter för första gången, och enligt den tekniska analysen ligger detta index kvar i en köpzon.

Datakälla: tradingview.com

Om priset stiger över 3 850 punkter skulle det vara en köpsignal för S&P 500, men om priset faller under 3 600 punkter skulle det vara en stark säljsignal och då ligger vägen fri ned till 3 400 punkter.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

DJIA steg med 1,61% förra veckan

Dow Jones Industrial Average (DJIA) steg med 1,61% förra veckan och stängdes till 31 098 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Dow Jones fortsätter att nå nya höjder, och om priset stiger över 31 500 punkter skulle det vara en köpsignal för Dow Jones Industrial Average (DJIA) och då ligger vägen fri upp till 32 000 punkter. Om priset å andra sidan faller under 30 000 punkter skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga kring cirka 29 000 punkter.

Nasdaq Composite steg med 2,43% förra veckan

Nasdaq Composite (COMP) steg med 2,43% förra veckan och stängde till 13 202 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Så länge priset ligger över den svartmarkerade trendlinjen och 12 000 punkter förblir Nasdaq Composite-index kvar på en tjurmarknad, och det finns just nu ingen indikation på att trenden är på väg att vända.

Sammanfattning

Den amerikanska aktiemarknaden gick starkt under den första handelsveckan 2021 då avkastningen på aktier och statsskulden stiger i hopp om ytterligare finanspolitisk stimulans. Dow Jones steg med 1,61% förra veckan, S&P 500 med 1,83% och Nasdaq med 2,43% – och alla tre indexen ligger kvar på en tjurmarknad.