Priset på sojabönor på högsta nivån på sju år efter positiv WASDE-rapport

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 13, 2021
  • Sojabönepriserna handlas till cirka 1 424 dollar – det högsta priset sedan juni 2014.
  • USDA släppte en hausseartad WASDE-rapport som visade på minskad produktion i USA och Argentina.
  • Byrån har lämnat sina prognoser för Brasiliens produktion oförändrad på 133 miljoner ton.

Priserna på sojabönor ligger på de högsta nivåerna sedan juni 2014. Priset har testat och överträffat den psykologiska nivån på 1 400 dollar. Idag handlas det till cirka 1 424 dollar, vilket är en ökning med 0,41%. Den uppåtgående drivkraften är till stor del en reaktion på den hausseartade WASDE-rapporten som släpptes på tisdag.

Priserna på sojabönor

Januaris WASDE-rapport

På tisdag släppte det amerikanska jordbruksdepartementet januaris WASDE-rapport för säsongen 2020/21. Enligt byrån kommer sojabönaproduktionen att minska med 35 miljoner bushels till 4,355 miljarder. Detta trots uppskattningar av det skördade området till 82,3 miljoner tunnland, vilket är något högre än i december.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessutom förväntas skörden vara 50,2 bushels per tunnland – en siffra som representerar en minskning med 0,5. USDA har tillskrivit den förutspådda minskningen till produktionsminskningen i amerikanska sojaböneodlingsområden som Kansas, Iowa och Minnesota.

Uppenbarligen blir de amerikanska sojabönbestånden stramare. Med hänvisning till scenariot har Ben Brown, en ekonom från University of Missouri, sagt att: ”Om du tittar på sojabönbestånden som en procentandel av vår användning är den 3%, vilket är väldigt snävt… Detta är några de snävaste bestånd vi har sett de senaste decennierna när du tittar på den procentuella användningen.”

Prognoserna har ytterligare underbyggts av USDA:s import- och exportuppgifter. Byråns exportprognos är högre med 30 miljoner bushels på 2,23 miljarder, vilket är ett nytt rekord. Jämfört med decemberrapporten har uppskattningar av sojabönstillförseln samtidigt minskat med 14 miljoner bushels.

Dessutom förväntas produktionen från Argentina minska på grund av det torra vädret. Produktionen i denna sydamerikanska nation har förutspåtts minska med 2 miljoner ton till 48 miljoner ton. Prognoserna för Brasiliens produktion har inte ändrats – den lämnades på 133 miljoner ton. Därför kan marknaden behöva hantera låga leveranser i cirka 3–4 veckor innan de brasilianska produkterna börjar komma in. De som fokuserar på att investera i råvaror förutspår att priserna kommer att fortsätta i den aktuella trenden.

Priser för sojabönor

På det dagliga diagrammet handlar sojaböneterminerna över de exponentiella glidande medelvärdena för 20 och 50 dagar. Ur detta perspektiv kommer upptrenden att fortsätta på medellång sikt. Dessutom har priserna testat och lyckats bryta över den psykologiska nivån på 1 400 dollar. Detta är det högsta priset sedan juni 2014. Baserat på rådande marknadskrafter är tjurarna i stånd att kontrollera marknaden ett tag.

Jag misstänker emellertid att sojabönspriserna kommer att falla innan de vänder uppåt. Med en RSI på nära 90 är priserna långt in i den överköpta zonen. Investerare kommer förmodligen att kassera ut sina vinster innan fler köpare hoppar på och pressar sojabönorna högre. För både nybörjare och erfarna handlare är våra gratis handelskurser till hjälp för att skapa en lämplig handelsstrategi.

Priserna på sojabönor
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money