Sockerpriserna når en 5-årstopp när BRL/USD stiger

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 15, 2021
  • Ett pris på 16,73 dollar innebär att sockret handlas på den högsta prisnivån sedan april 2017.
  • Även o USDA:s prognoser är över lag baisseartade har lågt utbud från Thailand och EU stött priserna.
  • BRL/USD-parets rally har skapat en gynnsam miljö för sockerpriserna.

Sockerpriserna stiger. I början av dagens handelssession steg priset med 5,62% och handlades till 16,73 dollar, vilket är den högsta prisnivån sedan april 2017. Även om det grundförutsättningarna över lag är baisseartade har det låga utbudet från Europeiska unionen och Thailand stött priserna. Dessutom har den brasilianska realen fortsatt att stärkas mot den amerikanska dollarn – vilket är goda nyheter för tjurar som vill investera i råvaror som socker.

Sockerpriserna

Investerare bortser från USDA:s negativa prognoser

På tisdag släppte det amerikanska jordbruksdepartementet månadens WASDE-rapport för säsongen 2020/21. Enligt deras prognoser kommer sockermarknaden att präglas av ökat utbud, högre lagersaldon och oförändrad konsumtion.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Byrån har höjt sin prognos för USA:s sockerförsörjning med ytterligare 111 093 STRV till sammanlagt 14,117 miljoner. I Louisiana, ett av de viktigaste sockerrörsodlingsområdena i landet, har produktionsuppskattningar höjts med 62 000 STRV.

Dessutom har jordbruksavdelningen upprätthållit sin decemberprognos om varornas konsumtion. När det gäller import har mängden som kommer från Mexiko ökat med 9 453 STRV. Samtidigt har byrån justerat slutlagren för den aktuella säsongen med ytterligare 1,777 miljoner STRV.

Med siffrorna som visar utbudet är grunden negativ. Som handlare kan du dra nytta av våra gratis handelskurser för en bättre förståelse för hur du kan inkludera sådana aspekter i din handelsstrategi.

I synnerhet har låg produktion i EU och Thailand erbjudit stöd för sockerpriserna. Thailand är den näst största exportören och den fjärde största sockerproducenten i världen. Uppgifter från landets Kontor för sockerrör och socker (OCSB) visar en minskning av produktionen med 54% på åsbasis. Dessutom har sockerrörskross minskat med över 50% under innevarande säsong. Samtidigt har Europeiska unionen registrerat en lägre sockerbetsproduktion som ett resultat av sjukdom bland grödorna.

Brasilianska realen stärks mot amerikanska dollarn

Sockerpriserna stiger i takt med att Brasiliens valuta stärktes mot den amerikanska dollarn. Brasilien är den största producenten och exportören av råsocker. Samtidigt handlas socker till stor del i dollar. Därför skapar en försvagad dollar en gynnsam miljö för råvaruköparna.

Tidigt idag handlades BRL/USD till cirka 0,1920 dollar. Efter att ha haft en nedåtgående trend i nästan en vecka har valutaparet stigit i tre dagar i rad. Sedan i tisdags har det stigit med över 5%.

BRL/USD

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust