Kopparpriserna stiger efter uppgifter om Kinas BNP och industriproduktion

Författad av: Faith Maina
januari 18, 2021
  • Kinas BNP ökade med 6,5% under Q4, vilket var högre än förväntade 6,1% och Q3:s 4,9%.
  • Kinas industriproduktion steg med 7,3% på årsbasis, jämfört med förväntade 6,9% och tidigare 7,0%.
  • Kopparpriserna stiger med 1%, men priset konsolideras på grund av det senaste covid-19-utbrottet i Peking.

Kopparpriserna steg med 1% på måndagen till att handla på 3,63 dollar. Ökningen är en reaktion på de hausseartade siffrorna som släpptes tidigare idag om Kinas BNP-tillväxt och industriproduktion. Siffrorna har hjälpt till att stimulera det positiva sentimentet för Kinas ökande efterfrågan på koppar. Den aktuella priskonsolideringen beror dock på den senaste rapporten om ett nytt covid-19-utbrott i landet.

Kopparpriserna

Kopparpriserna reagerar på de hausseartade siffrorna som publicerades av Kinas National Bureau of Statistics. På måndagen uppgav byrån att industriproduktionen (på årsbasis) ökade med 7,3% i december. Avläsningen slog prognoserna på 6,9% och föregående månads 7,0%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan augusti 2020 har industriproduktionen i landet ökat stadigt och överträffat experternas prognoser. Den hausseartade trenden kan också observeras på årsbasis. I december steg industriproduktionen med 2,8%, vilket var högre än 2,3% i november. Kinas ekonomiska motståndskraft har främjats av exporten. Medan länder över hela världen kämpade för att hålla sig flytande när effekterna av covid-19-pandemin var som värst, så växte Kinas industriproduktion stadigt. Faktum är att de årliga siffrorna har varit positiva sedan mars 2020.

Kopparpriserna svarar också på den stadiga tillväxten för Kinas BNP. Under Q4 ökade BNP för världens näst största ekonomin med 6,5%. Det överträffade förväntade 6,1% och även Q3:s 4,9%.

Siffror som släpptes den 14 januari visade att Kinas handelsbalans var 78,170 miljoner i december. Analytiker hade förutspått 72,35 miljarder dollar, vilket skulle ha varit en nedgång från novembers 75,40 miljarder. Kina har nu registrerat ett handelsöverskott tre månader i rad.

För dig som vill investera i råvaror är BNP, industriproduktion och handelsbalansnummer från Kina en indikation på en ökande efterfrågan på koppar. Även exporten ökade långsammare i december jämfört med november, slog den ändå prognoserna på 15,0% till 18,1%.

Bland de kinesiska varor som såg en ökad efterfrågan fanns utrustning för hälsovård och prylar för hemmet. Koppar är en kritisk metall inom el- och industrisektorn och därför är en ökning av efterfrågan på sådana produkter hausseartad för kopparpriserna. Efterfrågan har varit tillräckligt stark för att orsaka en flaskhals på utbudssidan, särskilt i Europa och USA

Även om kopparn handlas i det gröna så pågår en tydlig priskonsolidering. Det senaste covid-19-utbrottet i Kina har fångat investerarnas uppmärksamhet. Den 13 januari rapporterade Pekin över 100 nya covid-19 fall, vilket är den högsta siffran sedan juli 2020. Som ett resultat har regeringen implementerat nya restriktioner som anses vara de strängaste sedan sjukdomen konstaterades vara en pandemi.