Kakaopriset: Räcker den ökade efterfrågan för att lösa utbudsbekymren?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 19, 2021
  • Kakaopriset reagerar på uppgifterna om den ökade malningen av kakaobönor i Nordamerika.
  • Elfenbenskustens kakaolager ökar.
  • Chokladtillverkare i USA och Europa har bett om att levernanserna ska skjutas upp.

Kakaoterminer handlas till cirka 2 527 dollar, vilket är en ökning med 1,08%. Priserna reagerar på uppgifterna om den ökade malningen av kakaobönor i Nordamerika. Siffrorna är en indikation på att råvarans efterfrågan ökat under det senaste kvartalet. Men på 4-timmarsdiagrammet möter kakaopriserna ett motstånd runt 2 535 dollar när lagren fortsätter att byggas upp i Elfenbenskusten.

Kakaopriset

Elfenbenskustens kakaolager ökar

Utöver utbudet reagerar kakaopriserna på lageruppbyggnaden i Elfenbenskusten. På måndagen inledde kakaobönderna i denna landet, som är en av världens största kakaoproducenter, fredliga protester mot den nuvarande bristen på bönköpare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det finns över 100 000 ton kakaobönor i kooperativ och gårdar i detta västafrikanska land. Det osålda beloppet motsvarar ungefär en tredjedel av landets månatliga produktion under den aktuella säsongen.

Situationen är del av en ond cirkel som påverkar alla intressenter, inklusive exportörer, kooperativ och jordbrukare. Enligt de ivorianska kakaoexportörerna bad chokladtillverkarna i USA och Europa om att leveranserna skulle skjutas upp mellan oktober och december till januari till mars-perioden.

Den uppskjutning har resulterat i mindre kakaoböneleveranser från landet. I ett försök att hantera situationen har Rådet för kaffe och kakao pausat registreringen av ytterligare produkter från kooperativ. Därefter har kooperativ inte längre utrymme eller medel att köpa från jordbrukare.

Utöver lageruppbyggnaden protesterar jordbrukarna också mot priserna, som är lägre än utlovat. I slutet av fjolåret ökade oron bland kakaobönderna i Ghana och Elfenbenskusten för att vissa chokladföretag var ovilliga att möta den fastställda premien på 400 dollar per ton.

Germain Koffi, en ledare för bondegruppen Anaproci, har angett att köparna kräver att kooperativen dokumenterar betalningar på 1 000 CFA-franc till bönderna, men ändå betalar de bara 800 CFA-franc. De låga priserna har varit frustrerande för jordbrukare som lever i fattigdom och förlitar sig på avtalen för att klara sina grundläggande behov.

Kakaosmalningar ökar

Det ökade utbudet av kakaobönor har förknippats med den covid-19-relaterade minskningen av efterfrågan på choklad och andra konfektyrer. De senaste uppgifterna indikerar dock en ökad efterfrågan, vilket är goda nyheter för dem som vill investera i råvaror som kakao.

Under fjärde kvartalet 2020 ökade den nordamerikanska kakaomalningen med 6,95% och nådde 118 043 ton. Uppgifterna, som publicerades av National Confectioners Association senaste gången den 14 januari, är oftast ett mått på efterfrågan. Rapporten, som fokuserar på kvarnar i USA, Kanada och Mexiko, omfattar 17 tillverkningsanläggningar. Bland företagen finns Nestle, Mars Wrigley Confectionery och Barry Callebaut.

På måndagen publicerade GEPEX, en sammanslutning av ivorianska kakao exportörer, information som tyder på att slipmaskiner hade behandlat 147 000 ton kakaobönor per den 31 december. Siffran är en ökning med 5 000 ton på årsbasis.

Uppgifter för Europas kakaobönemalning under fjärde kvartalet väntas den 20 januari. Det blir intressant att se varans efterfrågan och hur kakaopriserna reagerar på uppgifterna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust