Banque de France genomför CBDC-test på en privat blockchain

Författad av: Jinia Shawdagor
januari 21, 2021
  • Testerna involverade blockchain-baserade transaktioner värda över 1,78 miljoner pund.
  • Banque de France samarbetade med flera företag, inklusive SETL, för att nå denna milstolpe.
  • Innan detta experiment genomförde Banque de France ett CBDC-pilotprojekt i maj 2020.

Banque de France, Frankrikes centralbank, har genomfört ett CBDC-pilotprojekt. Banken avslöjade denna nyhet genom ett officiellt tillkännagivande den 19 januari och noterade att de samarbetat med SETL, en brittisk leverantör av betalnings- och betalningsinfrastruktur, för att uppnå denna milstolpe. Enligt uppgift var målet att testa funktionen för transaktioner mellan banker via ett blockchain-nätverk.

Enligt tillkännagivandet innebar testet att investerare tecknade och löste in monetära fondaktier i Groupama Enterprises på en privat blockchain, som SETL tillhandahöll. Under experimentet registrerade banken transaktioner värda mer än 1,78 miljoner pund. Utöver SETL arbetade Banque de France också med SETL:s fondförvaltningsplattform IZNES, såväl som CACEIS, CITIGROUP, GROUPAMA AM, OFI AM och DXC i detta projekt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Försöket innebar skapandet och lanseringen av smarta kontrakt, vilket i sin tur hjälpte banken att utfärda och kontrollera distributionen av MNBC-tokens. Därtill säkerställde de smarta kontrakten att tokenöverföringen inträffade samtidigt som leveransen av Groupama Enterprises fond-tokens till investerarportföljer.

Störa finansbranschen

Enligt Banque de France kunde de utvärdera hur en CBDC kan stärka effektiviteten och motståndskraften för transaktioner av finansiella tillgångar genom blockchain. I sin tur hjälpte denna utvärdering banken att avgöra om ett CBDC kan förbättra den reala ekonomins funktion. Banken tillade att de planerar att genomföra andra relaterade experiment i mitten av 2021.

I en kommentar till denna nyhet sa SETL:s ordförande David Walker att:

Det framgångsrika slutförandet av ett live-experiment för digital valuta med BDF bekräftar att SETL är unikt positionerat för att förändra finansmarknaderna. Vi är mycket glada över att bli erkända för den roll vi spelar i dessa betydande program för marknadsomvandling.

Enligt uppgift är det inte första gången Banque de France testar en digital euro. De första testerna genomfördes i maj förra året, när banken samarbetade med investeringsbanken Société Générale. Enligt uppgift använde banken sin egen blockchain-teknik för att köra detta test. Testet såg Banque de France använda sin digitala euro för att reglera en emission av digitala finansiella värdepapper som utfördes av Société Générale.