Vad väntar för S&P 500 med Biden som landets nya president?

Författad av: Jayson Derrick
januari 23, 2021
  • Joe Biden svors officiellt in som USA:s president på onsdagen.
  • Efter installationen stängde S&P 500 på en rekordhög nivå.
  • Tre proffs diskuterar vad som väntar härnäst för indexet.

Joe Biden svors officiellt in som USA:s 46:e president på onsdagen och investerare tycks ha firat genom att skicka S&P 500-indexet till nya rekordhöga nivåer. Men vad väntar härnäst för indexet när Biden bosätter sig i Vita huset?

”Det bästa av båda världar”

S&P 500-indexet och marknaden i stort kommer att dra nytta av ”det bästa av två världar” eftersom Bidens ekonomiska politik kommer att bestå av högre utgifter, mer stimulans och lägre skatter, sa Blueprint Capital Advisors VD och grundare Jacob Walthour till CNBC.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om detta kommer att skapa en “netto-netto hausse”-miljö för marknaden, måste investerare vara selektiva i vilka sektorer de köper, sa han. I synnerhet tekniska aktier bör fortsätta prestera bra, till exempel Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN).

”Alla använder Amazon nu för att få vad de behöver – företag, privatpersoner,” sa han. ”Det är svårt att leva utan Amazon, och oavsett hur länge denna pandemi varar kommer Amazon att fortsätta att göra det bra.”

Samtidigt erbjuder den nyaste medlemmen i S&P 500-familjen, Tesla Inc (NASDAQ: TSLA), en mycket längre tidslinje för tillväxt.

Teslas aktie var visserligen en stor vinnare 2020 men investerare ”kan inte riktigt tänka på det ur ett värderingsperspektiv”, sa han. Elbilar är ”framtidens våg” och många länder har redan satt långsiktiga mål för att minska förbränningsbilar på vägarna.

Ändrat tonfall

Bidens installation fokuserade på enhet och ”att sänka temperaturen” och detta kan vara bra för marknaderna, berättade Andy Blocker, chef för amerikanska regeringsärenden på Invesco, också till CNBC. Biden vill inte härska över sina motståndare och tvinga in dem i ett hörn.

Snarare är han öppen för att samarbeta med republikanerna för att hjälpa till att erbjuda stöd under pandemin och nå överenskommelser, sa han. Biden kommer att behöva republikanskt stöd om han vill spendera över en biljon dollar och kan vara villig att ge upp andra politiska beslut som inte handlar om covid, som minimilönen.

Överge USA för Europa

Investerare kanske vill byta fokus från amerikanska index och aktier och fokusera på Europa, sa också Elizabeth Burton, investeringschef för Hawaiis anställdas pensionssystem, till CNBC. Amerikanska konsumenter och företag kan möta nya regler då Biden-administrationen fokuserar på klimatförändringsfrågor.

Samtidigt erbjuder europeiska aktier och tillväxtmarknader något för investerare att ”glädjas över”, sa Burton. I synnerhet Europa erbjuder investerare bättre “värdekvalitet” jämfört med tekniska aktier i USA