Råoljepriserna stöds av den förväntade ökningen av USA:s stimulans

Författad av: Faith Maina
januari 25, 2021
  • På måndagen steg WTI- och Brent-terminer med 1,13% respektive 1,25%.
  • Goldman Sachs höjde sin prognos för USA:s stimulans till 1,1 biljoner dollar.
  • Det ökande antalet covid-19-fall och de resulterande restriktioner har skapat oro över efterfrågan på råolja.

Råoljepriserna handlas högt. På måndagen steg WTI-terminerna med 1,13% och handlades till 52,65 dollar. Som jämförelse steg Brent-terminerna med 1,25% till 55,76 dollar. Prisutvecklingen är en reaktion på att den amerikanska regeringen förväntas vänta med att upphäva sanktionerna gentemot Iran. Dessutom kommer den förväntade ökningen av de offentliga utgifterna sannolikt att öka efterfrågan på råolja i USA med cirka 200 000 fat om dagen. Det ökande antalet covid-19-fall i Kina och andra delar av världen har dock skapat oro över efterfrågan på olja.

Råoljepriserna

Ökade utgifter för att öka efterfrågan på råolja

Den 14 januari tillkännagav president Biden ett stimulanspaket värt 1 900 miljarder dollar. Medlen är avsedda att hjälpa till att lindra den ekonomiska krisen som orsakas av den pågående covid-19-pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om det föreslagna lagförslaget står inför motstånd från republikanerna har Goldman Sachs höjt sin prognos för ytterligare finanspolitiska utgifter från 750 miljarder dollar till 1,1 biljoner dollar. Enligt banken kommer ett stimulanspaket på 2 biljoner dollar under 2021/2022 att öka efterfrågan på råolja i USA med cirka 200 000 bpd. Beloppet kan också resultera i en svagare dollar, vilket är goda nyheter för tjurar som vill handla olja.

Dessutom får råoljepriset stöd av att USA tycks vänta med att upphäva Irans sanktioner. Goldman Sachs konstaterade att: ”Den nya administrationens fokus på att nå tvärpolitiskt stöd tyder på ett minskat incitament att snabbt återuppta den splittrande kärnkraftsavtalet i Iran.”

På kort sikt förväntas dröjsmålet minska utbudet och höja råoljepriserna. Saudiarabiens beslut att minska produktionen med 1 miljon bpd har också bidragit till ett minskat utbud. Amir Hossein Zamaninia, Irans biträdande oljeminister, har emellertid meddelat att landet ökar sin produktion. Därefter kommer det sannolikt att nå sina nivåer före sanktionerna senast i mars 2021.

Ökande antal covid-19-fall ökar oron för efterfrågan på råolja

Råoljepriserna möter motstånd från det ökande antalet covid-19-fall och lockdown-åtgärder. Kina, som är den största konsumenten av råolja, är en av de största ekonomierna med ett ökande antal covid-19-fall.

Mittens rike upplever den mest intensiva vågen av sjukdomen sedan mars 2020. Landets National Health Commission rapporterade att antalet nya fall på fastlandet uppgick till 124 den 24 januari. Antalet representerade en ökning med 44 individer per dygn.

Den kinesiska regeringen har infört stränga restriktioner. Miljontals människor har tvingats till karantän i hemmet, utöver de tvingade resebegränsningarna.

I Hong Kong har regeringen upphävt den två dagar långa lockdown som implementerades i Kowloon-området under helgen. Emellertid har Sophia Chan, dess livsmedels- och hälsosekreterare, sagt att de kommer att genomföra liknande åtgärder i framtiden om det anses nödvändigt. Dessutom kommer sannolikt Frankrike att gå in i sin tredje lockdown samtidigt som USA överstigit 25 miljoner registrerade fall.

Detta har ökat oron över efterfrågan på råolja. Status quo har ökat det negativa sentiment som utlöses av EIA:s dystra lageruppgifter. På fredagen uppgav byrån att USA:s råoljelager ökade med 4,351 miljoner fat. Avläsningen var lågt ifrån experternas prognos på -1,167 miljoner fat.

Samtidigt visade API:s mätningar en uppbyggnad i de amerikanska råoljelagren. Enligt byrån ökade lagermängden med 2,562 miljoner fat jämfört med föregående veckas -5,821 miljoner fat. IEA sänkte också sin prognos för den globala efterfrågan på olja 2021 med 0,3 miljoner fat.