Fler kinesiska storstäder planerar tester av digitala yuan

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jan 26, 2021
  • Peking gör t.ex. Shenzhen sällskap, som redan har genomfört DCEP-tester.
  • Enligt branschexperter är detta ett stort steg framåt för Kinas planer på att lansera den digitala yuanen.
  • Experter tror också att DCEP:s lansering kommer att leda till en robust digital finansservicesektor.

Flera kineser städer planerar att genomföra pilottester av den kinesiska centralbankens digitala valuta som kallas Digital Currency Electronic Payment (DCEP). Bland de städer som har meddelat att de planerar att stödja DCEP-testerna finns Peking och Shanghai.

Enligt Pekings borgmästare, Chen Jining, arbetar staden för att utveckla innovativa demonstrationszoner för FinTech och professionella tjänster i år. Jining tillade att Peking också skulle stöda pilottesterna av den digitala yuanen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Utöver Peking avser även Shanghai att stödja DCEP–pilotprogrammen under året. Stadens borgmästare, Gong Zheng, konstaterade under ett tal den 24 januari att Shanghai skulle fortsätta med sina planer på att öppna sig ekonomiskt och att främja den digitala yuanen.

Samma dag lovade Ma Xingrui, guvernör för den sydkinesiska provinsen Guangdong, att myndigheterna skulle arbeta hårt för att hjälpa Shenzhen att växa till en innovationspilotzon för DCEP. Xingruis uttalande kom efter att Shenzhen inledde sin tredje omgång av DCEP-tester den 20 januari där de distribuerade 20 miljoner digital yuan (cirka 25 miljoner kronor) till invånarna i Longhua-distriktet.

DCEP:s lansering tar form

Enligt industriveteraner indikerar de kinesiska storstädernas stöd för pilotprogrammen att landet är redo att utöka omfattningen av sina DCEP-tester. Av allt att döma har Kina kommit långt på väg mot att lansera sin egen CBDC (Central Bank Digital Currency), jämfört med den långa raden länder som kämpar för att uppnå samma sak.

Enligt en Shenzhen-baserad kryptoexpert är pilotprogrammen bara toppen av ett massivt isberg. Experten tror att när DCEP tas i bruk kommer det att förändra Kinas finansiella industri och skapa en robust digital finansservicesektor värd miljarder yuan.

Kina inledde sina DCEP-tester under 2020 och expanderade från stängda småskaliga test till storskaliga öppna tester på bara några månader. Testerna ägde rum i kinesiska städer som Suzhou, Chengdu och Xiongan New Area.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust