Majspriserna rekordhöga när Kinas efterfrågan ökar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 28, 2021
  • Majsterminer handlas till 543 dollar – den högsta nivån sedan juli 2013.
  • Kina siktar på att köpa en rekordmängd etanol på 200 miljoner liter under årets första halvår.
  • Kina har köpt 1,36 miljoner ton amerikanskt majs, den högsta mängden sedan juli 2020.

Majspriserna stiger för tredje dagen i rad. Kina, som är en viktig konsument av råvaran, har registrerat en ökad efterfrågan och har köpt den största mängden sedan juli 2020. Landet har också åtagit sig att köpa en rekordmängd etanol under årets första halvår. På onsdag handlades majsterminer till 543 dollar som högst, vilket är den högsta nivån sedan juli 2013.

Majspriserna

Ökad efterfrågan på majs i Kina

Majspriserna reagerar på den ökade efterfrågan från Kina. På tisdag uppgav USA:s jordbruksdepartement att landet köpt 1,36 miljoner ton av råvaran från amerikanska privata exportörer den senaste helgen. Detta är det största mängden sedan juli 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I avdelningens senaste rapport om exportförsäljning uppgick försäljningen och exporten av produkterna till Kina under 2020/21 till 11,7687 miljoner ton. Siffran kan jämföras med de 60 000 ton som registrerades förra året som aggregat för 2019/20.

Den höga efterfrågan från Kina ligger i linje med de prognoser som ingår i USDA:s januarirapport. I sin WASDE-rapport förutspådde avdelningen att den kinesiska majsimporten under 2020/21 kommer att ligga på cirka 17,5 miljoner ton. Siffran representerar en ökning med 9,9 miljoner från säsongen 2019/20. Det skulle vara en ytterligare ökning från de 4,48 miljoner ton som importerades 2018/19.

Kinas starka efterfrågan på majs har varit tydlig ända sedan ifjol. Economic Research Service, som är en avdelning inom USDA, uppger att sedan början av 2020 har landet importerat cirka 10 miljoner ton majs. Beloppet överstiger de 7,2 miljoner ton som tillåts av den befintliga tullkvoten.

Kina siktar också på ett rekordköp av etanol. Under en investerarsamtal på tisdag nuppgav Ray Young, Archer Daniels Midlands CFO, att Kina har köpt cirka 200 miljoner liter biobränsle under första halvan av 2021. Detta skulle vara Kinas största årliga köp någonsin. Dessa nyheter har utlöst ett positiv sentiment som har pressat majspriset högre.

Majsprisernas tekniska utsikter

På det dagliga diagrammet handlas mejsterminer över de 20 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Detta är en indikation på att priserna sannolikt kommer behålla sin stigande trend. Sedan mitten av december 2020 har majspriserna ökat kraftigt.

Per den 13 januari låg varans pris på den högsta nivån sedan juli 2013. Vid denna tidpunkt hade priserna gått in i det överköpta territoriet när RSI närmade sig 90. Därefter föll priserna när investerare kasserade ut sina vinster. Trenden pekar dock fortfarande på att priserna kommer att fortsätta stiga på kort sikt.

För närvarande handlas majsterminer till cirka 543 dollar och överträffar den rekordnivå som nåddes i mitten av januari. Nästa nivå att hålla ögonen på är den psykologiska nivån vid 550 dollar. Priset kommer sannolikt att finna stöd runt 520 dollar, vilket var förra veckans supportnivå.

Majspriserna

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust