Guldpriset bryter kortvarigt stöd – här är de viktigaste nivåerna

Författad av: Michael Harris
februari 6, 2021
  • Guldpriset återhämtade sig med cirka 0,7% igår.
  • Samtidigt gick den amerikanska dollarn mot den bästa veckan på tre månader.
  • Silvret upplever också en dålig vecka och har fallit från de högsta topparna på åratal.

Guldpriset återhämtade sig med cirka 0,7% igår och kompenserade för delar av veckans tidigare förluster, men är fortfarande på väg att stänga veckan över 2% i rött.

Grundläggande analys: Dollarn styrka får guldet att falla

Silvret upplever också en dålig vecka och har fallit från de högsta topparna på åratal som nåddes tidigare i veckan efter ökat intresse från privatinvesterare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Det finns en viss teknisk återhämtning eftersom investerare tror att torsdagens nedgång var överdriven, men den övergripande trenden för guld förblir baisseartad på grund av en stigande dollar och avkastning,” säger Margaret Yang, strateg på DailyFX.

Samtidigt gick den amerikanska dollarn mot den bästa veckan på tre månader.

”De ekonomiska utsikterna är definitivt ljusare med vacciner som minskar det dagliga antalet covid-19-infektioner, och makrodatan förbättras, vilket minskar efterfrågan på ädelmetaller som ett värdeförråd,” tillade Yang.

Gårdagens uppstuds för EUR/USD och andra större valutor mot dollarn stödde lyftet för guldpriserna.

Teknisk analys: Negativ utveckling

Guldpriset steg igår efter att ha sjunkit till den lägsta nivån på två månader under föregående session – bullionen var faktiskt på väg mot sin svagaste vecka på en månad på grund av den starkare dollarn.

Guld månadsgraf (TradingView)

Spotguldet steg med 0,3% till över 1 800,00 dollar per uns igår, efter att ha förlorat mer än 2% på torsdag till det lägsta priset sedan den 1 december. Bullionen handlas därför 2,2% i rött den här veckan och är på väg mot sin största nedgång sedan veckan som avslutades den 8 januari.

Ännu viktigare är att guldpriset nu handlas under den stigande trendlinjen vid 1 840 dollar per uns, som nu kommer att fungera som motstånd. Nästa mål för säljarna är 1 764 dollar – ett område där den senaste tillbakadragningen stannade av, vilket också innebär en chans för guldköpare att gå lång på ädelmetallen.

Sammanfattning

Guldpriset steg igår och återhämtade en del av veckoförlusterna – efter att det var på väg mot den kraftigaste nedgången sedan första veckan i januari.