Kopparpriserna stiger efter ökade förhoppningar om amerikansk stimulans

Författad av: Faith Maina
februari 9, 2021
  • Kopparpriserna stiger för tredje sessionen i rad och handlas nu till cirka 3,6930 dollar.
  • Uppgången på flera marknader beror på de ökade förhoppningarna om ett amerikanskt stimulanspaket.
  • Den chilenska kopparexporten minskade med 1 014 miljoner dollar, men handelsbalansen är den högsta sedan 2012.

Kopparpriserna utökade sina vinster för tredje sessionen i rad. Idag steg kopparterminerna med 0,74% och handlade till 3,6930 dollar. Detta är den högsta prisnivån sedan mitten av januari 2021. En positiv chilensk handelsbalans och ökade förhoppningar om ett amerikanskt stimulanspaket har bidragit till ökningen.

Kopparpriserna

Ökade förhoppningarna om ett amerikanskt stimulanspaket

Kopparpriserna reagerar på det positiva sentiment som utlöses av förhoppningarna om ett amerikanskt stimulanspaket. På fredagen röstade kongressen för budgetplanen som senaten godkände tidigare under dagen. När lagstiftarna godkänner stimulansförslaget är presidentens Biden lättnadspaket värt 1,9 biljoner dollar på väg att bli verklighet. Lagförslaget kommer trots brist på stöd från republikanerna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Husets talman Nancy Pelosi uppgav att hon är angelägen om att få förslaget godkänt inom de närmaste veckorna. Hjälppaketet kommer vid en lämplig tidpunkt då arbetslöshetsstödet upphör i mitten av mars.

För tjurar som vill investera i råvaror har detta kommit som goda nyheter. Hjälppaketet har som mål att stimulera återhämtningen av den amerikanska ekonomin, som är rankad i topp i världen. Dessutom kommer det att öka efterfrågan på industriella metaller och råvaror i allmänhet. Kopparn återspeglar ofta ekonomins stabilitet och de ökade förhoppningarna om en pre-pandemisk norm har pressat kopparpriserna högre.

Faktum är att koppar inte är den enda varan som har sett sina priser stiga. Råoljepriserna steg när Brent-terminer passerade den psykologiska prisnivån vid 60 dollar för att handlas till 60,68 dollar. WTI-terminerna steg också med 1,98% till 58,08 dollar.

Prisutvecklingen

Chilenska data om export och import

Kopparpriserna reagerar också på gårdagens uppgifter om den chilenska exporten och importen. Chile är den ledande producenten av koppar i världen. Enligt landets centralbank uppgick exporten av koppar till 2 733 miljoner dollar i januari. Detta var en nedgång jämfört med föregående månads 3 747 miljoner dollar. I december 2020 låg siffrorna på den högsta nivån på tre år.

Sammantaget sjönk den chilenska exporten från tidigare 7 143 miljoner dollar till 3 268 miljoner dollar. Handelsbalansen visade sig dock positiv för den chilenska peson. Med 1,74 miljarder är avläsningen högre än föregående månads 1,42 miljarder. Därtill är det den högsta siffran sedan maj 2012, en faktor som har bidragit till att höja kopparpriserna.