General Motors intäkter steg 22% under det fjärde kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 11, 2021
  • General Motors intäkter steg med 22% under det fjärde kvartalet.
  • Den amerikanska biltillverkaren varnar för ett slag mot resultatet på 1,45 miljarder pund i år.
  • GM utökar satsningen på autonoma och helelektriska fordon.

General Motors Company (NYSE: GM) meddelade igår att deras ekonomiska resultat var bättre än väntat under det fjärde kvartalet trots att antalet covid-19-fall återigen ökat de senaste månaderna.

General Motors aktier sjönk med cirka 0,5% under gårdagens förhandel. Aktien handlas nu till 39,62 pund per aktie. Som jämförelse hade de fallit så lågt som till 12,15 pund per aktie i mars 2020 när covid-19-pandemin tvingade dem att tillfälligt stänga sina fabriker och stoppa produktionen.

GM:s finansiella kvartalsresultat jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

General Motors sa att deras nettoresultat under kvartalet som avslutades i december uppgick till 2,06 miljarder pund. Resultatet före skatt var 2,68 miljarder pund vilket motsvarar 1,40 pund per aktie. GM värderade sina intäkter under det senaste kvartalet till 27,12 miljarder pund, vilket motsvarar en ökning med 22% på årsbasis.

Enligt Refinitiv hade experter förutspått att företaget skulle bokföra en intäkt på 26,11 miljarder pund under fjärde kvartalet. Deras uppskattning för justerat resultat per aktie låg på 1,19 pund. GM överträffade också analytikernas uppskattningar för vinst och försäljning under föregående kvartal (Q3).

För räkenskapsåret 2021 förutspår General Motors nu upp till 7,95 miljarder pund i inkomst före skatt eller upp till 3,80 pund per aktie. Det amerikanska multinationella företaget varnade på onsdagen att en global brist på halvledarchups sannolikt kommer att minska deras intäkter med 1,45 miljarder pund i år.

GM utökar satsningen på autonoma och helelektriska fordon

General Motors meddelade igår att de sannolikt kommer att spendera upp till 7,23 miljarder pund 2021 för att utöka sitt fotavtryck inom autonoma och helelektriska fordon. Siffran redogör också för uppskjutna utgifter på grund av den pågående covid-19-krisen från förra året. VD Mary Barra kommenterade:

”Vi investerar i verksamheten. Vi ser enorma tillväxtmöjligheter och vi accelererar också elbilar; 7 miljarder dollar av 9 till 10 miljarder dollar är inriktade på EV/AV. Så vi ser en enorm möjlighet där.”

I relaterade nyheter från den amerikanska bilindustrin sa konkurrenten Ford Motor förra veckan att de kommer att utöka sina investeringar i elektriska och autonoma fordon till 20,96 miljarder pund fram till 2025.

GM presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 15%. I skrivande stund har den Detroit-baserade biltillverkaren ett marknadsvärde på 58 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 25,14.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust