IBM och australiensiska banker samarbetar för att erbjuda en blockchain-bankgaranti

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on feb 12, 2021
  • Enligt uppgift fungerade banken AZN som emittent och Scentre Group var mottagaren i denna affär.
  • Enligt Lygons VD eliminerar deras plattform ineffektiviteten i ett pappersbaserat system.
  • Lygon-plattformen kan integreras med andra system, såsom prestationsobligationer.

Lygon, ett joint venture mellan IBM, ANZ, Westpac, Commonwealth-bankerna och Scentre Grou, har slutfört den första digitala bankgarantin någonsin. En rapport avslöjade den här nyheten den 10 februari och noterade att organisationerna genomförde affären på Lygons blockchain-plattform. Enligt uppgift nådde organisationen denna milstolpe efter att ha genomfört en pilot för tekniken sedan mitten av 2019.

Enligt rapporten är målet för satsningen att digitalisera den föråldrade pappersbaserade bankgarantiprocessen, som har funnits i mer än 200 år. Lygon förklarade att denna förändring är nödvändig eftersom valideringen av bankgarantier i ett pappersbaserat system tar lång tid, från några dagar till månader. Det beror på att processen är beroende av att människor kontrollerar information manuellt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Men genom digitalisering av denna process har Lygon visat att det kan minska verifieringstiden till mindre än 24 timmar. Enligt rapporten utfärdade AZN garantin, som fungerar som ett löfte från ett utlåningsinstitut att matcha eventuella skulder som kan uppstå till följd av att ett företag inte uppfyller betalningar till tredje part. Samtidigt fungerade köpcentrumsoperatören Scentre Group som stödmottagare.

Ut med det gamla, in med det nya

Enligt Lygons VD, Justin Amos, är Lygon papperslöst, transparent, tillgängligt och standardiserat. På så sätt eliminerar plattformen ineffektivitet, kostnader och risker förknippade med ett pappersbaserat system. Han tillade att detta är första gången som blockchain-teknik används för en kommersiell bankprodukt i Australien.

Amos fortsatte att avslöja att AZN, bland andra emittentbanker, skulle slutföra de processer som krävs för att integrera plattformen. Därmed tror han att bankerna kommer att ha skapat en öppning för sökande och mottagare att begära bankgarantier digitalt. Som ett resultat kommer de att ha bidragit till att stärka Australiens rykte som en inkubator för innovativa FinTech-företag.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust