Guldprisanalys: En korrigering eller ett slut på rallyt?

Författad av: Stanko Iliev
februari 15, 2021
  • Guldpriset fortsätter att korrigeras från de toppar som registrerades den första veckan i januari.
  • Om priset stiger över 1 850 dollar kan nästa mål ligga runt 1 900 dollar.
  • De globala vaccinationsprogrammen håller de finansiella marknaderna på gott humör.

Priset på guld sjönk från 1 959 dollar per uns till under 1 800 dollar sedan början av januari och det nuvarande priset ligger runt 1 818 dollar. Så länge priset ligger över stödet vid 1 800 dollar finns det ingen risk för en björnmarknad.

Grundläggande analys: Riskaversion kommer sannolikt att råda de kommande veckorna

Guldpriset fortsätter sin korrigering från de höga nivåerna som registrerades den första veckan i januari, men trots det har guldpriset fortfarande en stark trend enligt den teknisk analysen. Framsteg för de globala vaccinationsprogrammen håller de finansiella marknaderna på gott humör, men det är fortfarande en lång väg att gå innan vaccinationerna är tillräckligt utbredda.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt analytiker förväntas den globala ekonomin nå nivåerna före covid-19 inom ett år, men riskaversionen kommer troligen att råda de kommande månaderna. Den amerikanska centralbanken kommer att stödja ekonomin så länge det behövs och hålla räntorna på låga nivåer, vilket är positiva nyheter för guldpriserna.

Den amerikanska centralbanksordföranden Jerome Powell sa att den verkliga arbetslösheten förmodligen är närmare 10% än 6,3%, vilket skapade viss pessimism på finansmarknaderna.

Den amerikanska aktiemarknaden stöds fortfarande av optimismen kring det stora stimulanspaketet som förhandlas fram i USA. Nancy Pelosi uppgav förra veckan att hon hoppas att Joe Bidens covid-19-plan kan godkännas i slutet av februari.

I lördags bad Vita huset Kina att offentliggöra uppgifter kring covid-19-pandemins upptakt. Kina har vägrat att dela rådata om de första covid-19-fallen till teamet som leds av WHO och enligt Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan finns det en ”djup oro” för WHO:s covid-19-rapport.

”Vi känner en djup oro över hur de tidiga resultaten av covid-19-utredningen kommunicerades och frågor om processen som användes för att nå dem,” sa Jake Sullivan.

Guldpriset sjönk under 1 800 dollar tidigare i februari, men situationen har förbättrats efter att Federal Reserves defensiva räntebeslut fortsatte att sätta press på den amerikanska dollarn. Guldpriset förväntas förbli stabilt och kan faktiskt stiga ytterligare i februari om dollarn fortsätter att försvagas.

Teknisk analys: 1 800 dollar representerar en mycket stark supportnivå

Datakälla: tradingview.com

Priset på guld har fallit från topparna i januari, men enligt den teknisk analysen så förblir denna ädelmetall i köpzonen så länge som priset håller sig över 1 800 dollar. De viktiga supportnivåerna är 1 800 och 1 700 dollar, samtidigt som 1 850, 1 900 och 2 000 dollar representerar motståndsnivåerna.

Om priset faller under 1 800 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal, och då ligger vägen fri ned till 1 750 dollar. Om priset å andra sidan stiger över 1 850 dollar, skulle det vara en signal att handla guld, och då är ett lyft upp till 1 900 dollar sannolikt.

Sammanfattning

Priset på guld sjönk från 1 959 dollar per uns till under 1 800 dollar sedan början av januari och det nuvarande priset ligger runt 1 818 dollar. En kraftig nedgång i antalet nya covid-19-fall håller marknaden på gott humör, även om de nya covid-19-varianterna kan skapa nya problem. Riskaversion kommer sannolikt att råda under de kommande veckorna, och om priset stiger över 1 850 dollar skulle det vara en signal att handla guld, och då talar mycket för ett fortsatt lyft upp till 1 900 dollar.