De bäst presterande aktierna 2021 hittills: Små företag

Författad av: Jayson Derrick
februari 23, 2021
  • Russell 2000-indexet har överträffat S&P 500- och Nasdaq-indexen hittills under 2021.
  • Investerarnas efterfrågan på småkapitalaktier baseras på gynnsam exponering.
  • Men vissa varnar för att de senaste vinsterna resulterat i överdrivna värderingar.

De bästa aktierna 2021 är de som tillhör mindre företag, enligt The Wall Street Journal. Faktum är att små företag överträffar stora företag med den största marginalen på mer än 20 år.

Russell 2000 kontra S&P 500

Russell 2000 Index, en samling av 2 000 småkapitalaktier, har stigit med 15% sedan början av 2021 jämfört med en vinst på 4% för S&P 500-index, konstaterade WSJ. Small-cap-indexet har slagit S&P 500 med nästan 30 procentenheter under de senaste sex månaderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det finns en enkel anledning till att investerarnas aptit för mindre företag har ökat de senaste månaderna. Mindre företag har större exponering för den amerikanska inhemska ekonomin jämfört med de mer globalt orienterade storkapitalaktierna.

Småföretag påverkades också mer av covid-19-pandemin och lockdown-åtgärderna. Till följd av förväntningarna om en storskalig ekonomisk återgång de närmaste månaderna vill investerare få exponering för företag som är bättre positionerade för att dra nytta av den uppdämde konsumentefterfrågan.

Nasdaq-indexet har varit en viktig anledning till att marknaderna har stigit de senaste tio åren. Men ett skifte verkar pågå när investerare minskar exponeringen för big tech till förmån för småkapitalaktier.

Faktum är att Russell 2000 överträffar Nasdaq-indexet med den största marginalen någonsin.

Intresserad av att lägga till exponering för S&P 500-indexet? Läs den här Invezz.com-guiden för användbara tips.

Ytterligare momentum eller värderingsproblem?

Russell 2000:s momentum har fått priset att öka drastiskt i jämförelse med S&P 500 och Dow-index baserat på vinsten det senaste året och förväntningar på resultaten under nästa år, enligt WSJ. I kombination med en fortsatt osäkerhet på grund av pandemin är vissa experter inte alls säkra på att småkapitalaktier är attraktiva på nuvarande nivåer.

PNC Financial Services Chief Investment Strategist Amanda Agati berättade för WSJ att för att småkapitalaktier ska kunna fortsätta stiga måste konsumentutgifterna snabbt återgå till 2019-nivåer när ekonomin öppnar helt igen.

”[Det] har verkligen varit ett sentimentförskjutning,” sa Agati till publikationen. ”Det är i grunden marknadens förväntningar att betydande finanspolitiska stimulanser kommer till undsättning.”

På andra sidan i debatten står Pacific Life Fund Advisors Head of Asset Allocation Max Gokhman. Han berättade för WSJ att det fortfarande finns ”mycket mark” för small cap-företag att hämta ikapp eftersom de till viss del inte kunde dra nytta av den tidigare ekonomiska expansionen.