Kopparpriserna är rekordhöga när efterfrågan ökar

Författad av: Faith Maina
februari 23, 2021
  • På måndagen nådde kopparpriserna den högsta nivån på 10 år genom att passera 9 000 dollar per ton.
  • Som förutspåtts av analytiker kommer 2021 att innebära en tjurmarknad för råvaror.
  • Efterfrågan på koppar ökar när regeringar världen över fokuserar på elfordon och program för förnybar energi.

Igår steg kopparpriserna vid London Metal Exchange över 9 000 dollar per ton, vilket var det högsta priset sedan september 2011. Även om kopparpriserna föll under dagen idag så återupptog de snart den stigande trenden.

Kopparpriserna

Tjurmarknad för råvaror

Efter den ekonomiska oron 2020 förväntas 2021 bli ett återhämtningsår och råvarumarknaden framstår som ett av de bästa alternativen för investerare. Enligt Goldman Sachs var sektorn på väg mot en tjurmarknad och är den mest lämpliga säkringen mot inflation.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Förra veckan konstrade ordföranden för University of Akron Endowment Fund, Dennis Gartman, att cykeln har börjat. Gartman pekade på den dramatiska prisökningen för olika varor som majs, sojabönor och koppar.

Andra analytiker från t.ex. JPMorgan Chase, Ospraie Management LLC och Bank of America är av samma åsikt. I linje med den nya supercykeln har Goldman Sachs justerat sitt mål för kopparpriser uppåt. Baserat på det förväntade kopparförsörjningsunderskottet förutspår banken att den röda metallen kommer att nå ett nytt rekord på 10 500 dollar per ton inom 12 månader. Detta är en ökning från det tidigare målet på 10 000 dollar per ton. Dess mål för tre och sex månader är nu 9 200 respektive 9 800 dollar per ton, upp från 8 500 respektive 9 000 dollar per ton.

Efterfrågan på koppar rusar upp

Igår nådde och passerade tremånaderskopparpriserna prisnivån på 9 000 dollar på London Metal Exchange (LME). Den röda metallen nådde 9 187 dollar per ton, vilket är det högsta priset sedan september 2011. Detta innebar att kontraktet låg cirka 10% lägre än de 10 190 dollar per ton som varit rekordet sedan februari 2011.

På Shanghai Futures Exchange, steg Aprils kopparterminer med 6% till $ 10 433.6 per ton (67,370 yuan), vilket är den högsta nivån sedan augusti 2011.

Prisökningen för kopparn är en reaktion på den ökande efterfrågan från Kina och andra regioner över hela världen. När ekonomisk återhämtning tar form över hela världen satsar investerare med fokus på att handla ädelmetaller på en stram kopparförsörjning.

Dessutom har de regeringarna i regioner som Kina, USA och Europa ökat sitt fokus på grön ekonomi. Dessa länder kommer att spendera mycket på infrastrukturprojekt relaterade till elfordon och förnybar energi. Kopparns användning inom bygg- och elindustrin har ökat efterfrågan avsevärt.