Bitcoin-priset återhämtar sig efter en större korrigering

Författad av: Konstantin Anissimov
februari 24, 2021
  • Efter att ha stigit under större delen av förra veckan började Bitcoin-priset sjunka i söndags.
  • Nedgången fortsatte hela måndagen, vilket fick myntet att falla till 45 000 dollar.
  • Återhämtningen började igår kväll och förde BTC tillbaka över 50 000 dollar.

Bitcoin-priset fortsatte stiga förra veckan, men stötte på problem när det närmade sig nästa stora milstolpe. Ett starkt motstånd i kombination med en viss negativ utveckling fick priset att sjunka och återgå till 45 000 dollar. Lyckligtvis har myntet redan börjat återhämta sig, och har i stort sett kompenserat för gårdagens negativa rörelse.

Grundläggande analys: BTC närmade sig nästa stora milstolpe

Bitcoin har stigit kraftigt den senaste tiden och nådde en ny rekordnivå för bara några dagar sedan, under helgen. Men så snart det gjorde det såg priset en kraftig nedgång på över 13 000 dollar. Även om det inte är ovanligt att BTC sjunker efter en snabb uppgång – delvis till följd av att investerare kasserar in sina vinster och delvis på grund av att starka motstånd vanligtvis avvisar priset – är det också troligt att de senaste nyheterna hade både positivaoch negativ inverkan på prisutvecklingen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Något som kan betraktas som negativt var ett uttalande från investeraren Michael Burry, som sa att den amerikanska regeringen kan försöka att krossa Bitcoin i en ”Big Short”. I huvudsak tror han att regeringen kan vara bekymrad över sin egen valuta och faktiskt göra ett försök att förstöra Bitcoin. Han kan till och med se regeringen göra en insats för att sänka priset på guld om det bedöms som nödvändigt.

Janet Yellen, den nya amerikanska finansministeren som tillsattes av president Biden, fortsatte att hävda att Bitcoin är ”extremt ineffektivt och mycket spekulativt”, särskilt eftersom myntets pris sjönk under söndag och måndag.

Många andra hävdar att Bitcoin inte är ett hot mot dollarn och den amerikanska ekonomin. Federal Reserve Banks ordförande, James Bullard, sa det själv. Han känner sig inte optimistisk vad gäller Bitcoins framtid, men konstaterade att det fanns olika versioner av dollarn som utfärdades före inbördeskriget vars popularitet avtog med tiden. Han förväntar sig att detsamma händer med BTC.

Peter Brandt, en välkänd veteranhandlare, har å andra sidan en mer optimistisk syn på BTC:s framtid. Han förutspådde nyligen att BTC kan skjuta i höjden och till och med nå en topp på 200 000 dollar per mynt. Innan det händer förväntar han sig dock att några djupa korrigeringar äger rum. Den senaste korrigeringen har redan avslutats och myntet återhämtar sig redan, men det är möjligt att ännu djupare dalar väntar i framtiden.

Det är också värt att notera att antalet kryptoförespråkare på ledande positioner växer snabbare än någonsin, särskilt eftersom Federal Reserve nyligen utsåg en pro-Bitcoin Chief Innovation Officer, Sunayna Tuteja.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Bitcoin återhämtar sig efter ett prisfall

Enligt data från CEX.IO nådde Bitcoin-priset sin nya rekordnivå förra söndagen den 22 februari. Myntet klättrade till 58 400 dollar och kom ganska nära den massiva nästa motståndsnivån på 60 000 dollar. Det är möjligt att motståndet avvisade priset, eftersom överförsäljningen började först efter att myntets värde sjönk.

Nedgången fortsatte på måndagen och orsakade en massiv volymökning. Försäljningen fortsatte, vilket fick priset att krascha ytterligare och så småningom skickades BTC tillbaka till 47 600 dollar. Fallet under tisdagen skickade det längre ner till 45 000 dollar per mynt. Även om detta fortfarande är ganska högt med tanke på myntets värde de senaste åren, representerade det en nedgång på 13 000 dollar.

Lyckligtvis började Bitcoin återhämta sig under andra halvan av dagen och steg först till 49 600 dollar, vilket följdes av en ny korrigering tillbaka till 45 500 dollar. Efter det steg BTC återigen till 50 946 dollar tidigare idag, och i skrivande stund ligger priset på 50 766 dollar.

För närvarande ser BTC starka fluktuationer som sannolikt kommer att fortsätta under en tid. Men överförsäljningen verkar ha avslutats, och myntet kan vara redo att fortsätta stiga på nytt.

Vad väntar för Bitcoin nu?

Enligt Bitcoins stock-to-flow-modell förväntade vi oss att myntet skulle nå 50 000 dollar i slutet av första kvartalet. Bitcoin har däremot stigit så drastiskt att det nådde denna milstolpe betydligt tidigare, och det klättrade till och med upp till nästan nivå på 60 000 dollar. Korrigeringen som följde var inte överraskande och vi tror att myntet fortsätter att stiga mot 80 000 dollar, vilket är vår förutsägelse för slutet av andra kvartalet.

Naturligtvis kan Bitcoin passera denna gräns betydligt tidigare, med tanke på den snabba uppgång som vi har sett de senaste dagarna. Institutionell efterfrågan ger myntet nästan obegränsad potential, och det kommer att bli intressant att se hur långt det kan gå.