Råoljepriserna skjuter upp när investerare tycks bortse ifrån de ökande lagren

Författad av: Faith Maina
februari 25, 2021
  • Råoljepriserna ligger på 13-månaderstoppar med WTI- och Brent-terminer på 63,70 respektive 67,56 dollar.
  • Investerare ignorerar förra veckans uppgifter om USA:s oljelager når det hausseartade sentimentet stärks.
  • OPEC+ möts nästa vecka och avgör om produktionsrestriktionerna kvarstår under april.
Råoljepriserna

Råoljepriserna har fortsatt att stiga trots onsdagens dystra uppgifter om USA:s råoljelager. På torsdagen låg WTI-terminer på 63,70 dollar – det högsta priset sedan januari 2020. Brent-terminer ligger också på 13-månadstoppar på 67,56 dollar. Investerare verkar ignorera lagerökningarna när det positiva sentimentet råder på marknaden. Fokus ligger nu på att OPEC+ möts nästa vecka för att besluta om oljeförsörjningen.

De amerikanska råoljelagren

Investerare verkar bortse ifrån de ökande oljelagren i USA när råoljepriserna fortsätter sin stigande trend. Sent på tisdag släppte American Petroleum Institute uppgifter som visade en ökning av förra veckans råoljelager. Enligt byrån ökade lagren med 1,026 miljoner fat. Analytiker hade förutspått att mängden olja i lagren skulle minska med 5,373 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det var första gången på länge som USA:s råoljelager ökade – byrån har tidigare publicerat goda nyheter fyra veckor i rad. Under den föregående veckan hade mängden olja som lagrats sjunkit med 5,8 miljoner fat.

Energiinformationsverket (EIA) bekräftade att lagren ökar genom att offentliggöra jämförbara siffror på onsdagen. Enligt institutionen steg USA:s oljelager med 1,285 miljoner fat. Experter hade förutspått att avläsningen skulle visa en minskning med 5,190 miljoner fat jämfört med föregående veckas minskning med 7,258 miljoner fat.

Vad gäller bensinlagren låg avläsningen takten på plus 0,012 miljoner fat jämfört med beräknade minus 3,062 miljoner fat. Förra veckan hade lagren ökat med 0,672 miljoner fat.

Destillatlagren var dock bättre än väntat. Minskningen med 4,969 miljoner fat var bättre än den förutspådda minskningen med 3,746 miljoner fat. Siffran var också högre än föregående veckas minus 3,422 miljoner fat.

Vid Cushing, som är WTI:s leveransnav, steg lagren med 2,807 miljoner fat efter att ha minskat med 3,028 miljoner fat veckan innan. Förra veckans uppbyggnad av råoljelager beror på de kalla väderförhållandena i Texas och den efterföljande störningen av verksamheten.

Investerare som fokuserar på handel med olja satsar på att återgången till produktion och raffinaderiverksomhet i staten kommer att driva på den pågående ökningen av råoljepriserna. Analytiker på Goldman Sachs förväntar sig att Brent- och WTI-terminer kommer att stiga till 75 respektive 72 dollar per fat under tredje kvartalet när ekonomierna återhämtar sig.

OPEC+ möts nästa vecka

Investerare är nu nyfikna på vilken riktning som råoljepriserna kommer att ta efter att OPEC+ möts nästa vecka. Koalitionen har planerat sitt möte till den 4 mars för att diskutera den framtida produktionen.

Under mötet i januari åtog sig Saudiarabien att minska sin produktion med 1 miljon fat per dag. Initiativet, som hjälpte råoljepriserna att återhämta sig, gällde fram till och med mars. Kungariket antydde nyligen att de satsar på att öka sin produktion från och med april.