Därför steg AMC Networks med 30% på fredag

Författad av: Jayson Derrick
februari 27, 2021
  • AMC Networks rapporterade en minskad vinst med 8% för helåret 2020.
  • Aktierna har dock fördubblats i värde det senaste året.
  • VD Josh Sapan förklarar vinsterna med att investerare förstår deras streamingstrategi.

Aktierna i AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) steg med cirka 30% på fredagen efter att underhållningsföretaget rapporterade sina resultat för fjärde kvartalet och helåret.

Bättre Q4-rapport än väntat

AMC Networks, inte att förväxla med biografkedjan AMC Entertainment Holdings Inc (NYSE: AMC), rapporterade att de tjänade 2,72 dollar per aktie under fjärde kvartalet och såg intäkter på 780 miljoner dollar. Det överträffade både prognoserna om 1,69 dollar per aktie och en intäkt på 705,01 miljoner dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Rörelseresultatet ökade med 95,1% jämfört med samma period föregående år till 81 miljoner dollar, vilket markerade slutet på ett ”år med starka resultat”, sade AMC Networks VD och koncernchef Josh Sapan i resultatredovisningen. Företaget navigerade framgångsrikt genom ett ”unikt utmanande” år och en ”osäker miljö”.

Helårsintäkterna för 2020 minskade med 8% på årsbasis till 2,815 miljarder dollar och resultatet var naturligtvis också lägre jämfört med året innan efter produktionsförseningar och andra faktorer orsakade av covid-19-pandemin. Andra företag i Hollywood och andra former av underhållningsföretag upplevde liknande problem 2020 men ändå finns en viss optimism för framtiden.

Företaget hade fortfarande positiv helårsstatistik att rapportera, inklusive att de avslutade 2020 med fler än 6 miljoner streaming-kunder, vilket markerade en ökning med mer än 150% jämfört med året innan. AMC Networks förnyade också åtta stora licensieringsavtal, nådde avtal med och lanserade innehåll på nya streaming-plattformar och återupptog produktionen av flera hitserier, inklusive ”The Walking Dead”.

VD: Vad marknaden ser

AMC Networks aktie fördubblades nästan i värde det senaste året trots att 2020 präglades av minskande intäkter, men marknaden ser ljust på sina framtidsutsikter framöver, sa Sapan på CNBC:s “Squawk on the Street”.

AMC Networks har som uppdrag att bli ”världsledande inom riktad streaming”, säger VD. Företaget har flera olika streaming-plattformar som är utformade för att rikta sig mot publiker som letar efter något specifikt. Till exempel fokuserar Shudder på skräckunderhållningskategorin och Acorn TV fokuserar på brittiskt innehåll.

”Vi har en plats på marknaden som är unik, den är hållbar, den är stark, och för fans av dessa tjänster är det deras bästa plats,” säger VD.

Tillväxtens hållbarhet

Argumentet mot AMC Networks streaming-ambitioner baseras på företagets begränsade storlek jämfört med mycket större och kraftfulla rivaler, inte minst Netflix Inc (NASDAQ: NFLX). Men Sapan ser det inte alls så.

Streaming-intäkterna förbättrades från en omsättning på 125 miljoner dollar i början av 2021 till nu mer än 300 miljoner dollar medan momentumet fortsätter att förbättras.

”Vårt ekosystem fungerar verkligen bra,” sa han. ”Det innebär att den grundläggande delen av vår verksamhet, det vill säga linjära kanaler, är nu ganska i harmoni med våra streaming-tjänster som växer i mycket, mycket, mycket, mycket stark takt.”