#SaveAMC räddade bokstavligen AMC

Författad av: Jayson Derrick
februari 28, 2021
  • Biografkedjan AMC behövde samla in hundratals miljoner dollar under 2020.
  • AMC insåg i januari 2020 att de sannolikt stod inför en kris som riskerade hela deras verksamhet.
  • Privatinvesterare tog den trendande hashtaggen #SaveAMC bokstavligt.

Biografkedjan AMC Entertainment Holdings Inc (NYSE: AMC) har tjänat hundratals miljoner dollar tack vare att hashtaggen #SaveAMC spridits flitigt den senaste tiden, rapporterade The Wall Street Journal .

Problemfyllt år för AMC

AMC insåg i januari 2020 att de sannolikt stod inför en kris som riskerade hela deras verksamhet. Biografkedjan hade inget annat val än att stänga samtliga av sina ungefär 1 000 biografer världen över och permittera majoriteten av sina 30 000 medarbetare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

AMC:s CFO Sean Goodman var ny på jobbet i början av 2020 och ansåg det nödvändigt att samla maximalt kapital från företagets kreditgränser. Han pratade med mer än ett dussin kongressmedlemmar för att säkra ytterligare finansiering men misslyckades med det.

Det var först i april som företaget samlade in 500 miljoner dollar genom obligationsmarknaden. Vid den tiden ansåg AMC:s chefer att det räckte för att säkra deras framtid. Men en halv miljard dollar varade inte länge eftersom pandemin snarare förvärrades än förbättrades.

Tillfällig livlina

AMC hade brist på kontanter och sattes under press av investeringsfonden Apollo Global Management som var en stor innehavare av företagets seniorlån. Fonden pressade AMC att ansöka om konkurs vilket skulle ha gett dem äganderätten till biografkedjan, enligt WSJ.

Ledningen började att utarbeta en ”chapter 11”-konkursplan samtidigt som man samlade in pengar i hopp om att undvika konkurs – i ett klassiskt exempel på att förbereda sig för det värsta samtidigt som man hoppas på det bästa.

Företaget chansade med att erbjuda fler aktier till allmänheten i augusti. Många investerare var villiga att chansa på att aktierna skulle segla upp igen efter pandemin.

AMC samlade till sist in 160 miljoner dollar – tillräckligt för att hålla sig flytande för tillfället.

Förlorade mer pengar sedan de öppnade igen

Efter att ha samlat in 160 miljoner dollar fick AMC grönt ljus för att öppna några biografer i vissa regioner igen. Men företaget insåg snabbt att det förlorade mer pengar när de höll öppet. Ledningen ansåg att det ändå var klokt att hålla öppet för att uppvisa framtidstro för allmänheten.

Företaget befann sig i en bekant position att de behövde kontanter i mängder Den här gången fick de en livlina från Redditors som satsade stort på företag med bekymmer och tog ställning mot hedgefonder som blankade ikoniska amerikanska företag.

Den här gången var privatinvesterare angelägna om att samla på sig AMC:s nya aktier som de erbjöd allmänheten. Den trevande hashtaggen #SaveAMC kan bokstavligen ha räddat AMC eftersom de lyckades samla in 917 miljoner dollar.

”Privatinvesterarna hade uppenbarligen större förtroende för företagets långsiktiga lönsamhet än många av de institutionella investerarna gjorde,” sa AMC:s investeringsbankir Navid Mahmoodzadegan till WSJ.