Silverpriser stiger när tillverkningsekonomierna går starkt

Författad av: Faith Maina
mars 1, 2021
  • Silverpriserna ökade med 0,59% till 26,8280 dollar efter positiv tillverknings-PMI från flera länder.
  • Kina, en nyckelkonsument av silver, såg sin tillverkningssektor expandera långsammare än i januari.
  • Investerare är spända på om USA:s senat kommer att godkänna stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar.

Silverpriserna återhämtar sig efter att flera länder rapporterat starka PMI-uppgifter för sina tillverkningssektorer. På måndagen steg ädelmetallen med 0,59% och handlades till 26,8280 dollar. I Japan var februaris PMI för tillverkningssektorn bättre än både analytikernas prognoser och januaris uppgifter. Även om Kinas PMI inte levde upp till prognoserna så visade värdet fortfarande på en expansion av tillverkningsekonomin. Tjurar på silvermarknaden väntar nu på om den amerikanska senaten kommer att godkänna det stimulanspaket på 1,9 biljon dollar som kongressen gett klartecken för.

Silverpriserna

Positiv tillverknings-PMI

Silverpriserna reagerar på uppgifterna om PMI för tillverkningsektorerna i ekonomier som Kina och Japan. Siffrorna som publicerades på söndagen visade att Kinas tillverkningsekonomi växte långsammare i februari jämfört med föregående månad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Experter hade förutspått att tillverknings-PMI skulle ligga på 51,1. Detta skulle ha varit två punkter lägre än föregående månads avläsning. Siffran var dock lägre på 50,6. Komposit-PMI minskade också från januaris 52,8 till 51,6.

På måndagen visade IHS Markits uppgifter en liknande trend. Februaris Caixin-tillverknings-PMI var 50,9 jämfört med januaris 51,5. Analytiker hade förutsagt att siffran skulle vara oförändrad. I båda fallen var februaris tillverknings-PMI den lägsta sedan maj 2020.

Nedgången beror till stor del på störningar i fabrikerna under det kinesiska nyårsfirandet. Denna säsongsnedgång bör inte skapa någon oro. Det är vanligt att den kommersiella verksamheten saktar ner under den veckolånga högtiden när arbetare återvänder hem för att fira med familjen. Dessutom ligger tillverknings-PMI fortfarande över 50. Detta är en indikation på att Kinas tillverkningsekonomi fortfarande expanderar, vilket är hausseartat för silverpriserna.

Tillverknings-PMI i andra ekonomier har också erbjudit stöd för silverpriserna. Japan, som är den tredje största ekonomin, bjöd på överraskande starka siffror. Deras tillverknings-PMI på 51,4 var högre än förväntade 50,6. I januari var avläsningen 49,8.

Eurozonens PMI för tillverkningssektorn var också starkare än förväntat. Experter hade förutspått en avläsning på 57,7 jämfört med 54,8 i januari. Februaris siffra överträffade prognosen med 2 punkter. I Storbritannien var tillverknings-PMI 55,1, vilket överträffade analytikernas prognoser på 54,9. Investerare som fokuserar på att handla silver väntar nu spänt på tillverknings-PMI från Kanada och USA som kommer att publiceras under dagen.

USA:s stimulanspaket

Utöver att användas inom industrin är silver också en ädelmetall som betraktas som en ”trygg hamn” för att lagra värde. Det används också som en säkring mot inflation. På lördag godkände den amerikanska kongressen ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar. Investerare är nu angelägna om att se ifall senaten också kommer att klubba igenom det.

Kongressens drag har ökat investerarnas förhoppningar om att stimulanspaketet ska gå igenom. Om det gör det så kommer den ökade cirkulationen av amerikanska dollars att devalvera valutan. Detta är positiv för silverpriser eftersom investerare kommer att flytta sina resurser till denna ädelmetall och andra trygga hamnar.