Ripple testar en privat version av XRP Ledger för utfärdande av CBDC:er

Författad av: Jinia Shawdagor
mars 4, 2021
  • Enligt Ripple kommer CBDC Private Ledger att ta itu med utmaningarna för offentliga blockkedjor.
  • CBDC Private Ledger syftar också till att erbjuda oöverträffad interoperabilitet inom finansvärlden.
  • Enligt uppgift kommer nätverket att ha hög säkerhet, eftersom det skulle använda XRP Ledgers teknik.

Ripple har börjat testa CBDC Private Ledger, den privata versionen av företagets XRP Ledger, som erbjuder centralbanker en säker men mångsidig lösning för utfärdande och hantering av digitala valutor. Ett blogginlägg avslöjade denna nyhet den 3 mars och noterade att den privata versionen av XRP Ledger kommer utnyttja samma blockchain-teknik som open source-versionen XRP Ledger bygger på. Det innebär att även CBDC privata Ledger att möjliggöra betalningar och att emittera valutor.

Enligt blogginlägget syftar denna lösning till att effektivisera utfärdandet av CBDC:er. Ripple uppger att de flesta CBDC:er kommer att köras på blockchain-nätverk. Medan centralbanker enkelt kan utnyttja tillgängliga nätverk för att utveckla CBDC:er är de flesta blockkedjor inte fokuserade på betalningar. Det innebär att centralbankerna inte kan använda dem, eftersom de inte kan hantera den stora volymen transaktioner som en CBDC skulle kräva.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ripple förklarade varför centralbanker borde anta CBDC Private Ledger:

De flesta blockkedjor är offentliga huvudböcker, synliga för alla och uppdaterade av ett brett nätverk av validerare. En centralbank kräver mer transaktionsintegritet och kontroll över sin valuta än vad en offentlig huvudbok kan erbjuda, så de kommer troligen att välja att skapa en CBDC på en privat huvudbok som också kan fungera i önskad skala.

Företaget tillade att centralbankerna också skulle behöva ett blockchain-nätverk som är kompatibelt med den nuvarande finansiella infrastrukturen.

Åtgärda bristerna i offentliga blockchains

Enligt Ripple kommer CBDC Private Ledger att kunna erbjuda de transaktionsvolymer som centralbanker behöver. Nätverket kommer att kunna hantera tiotusentals transaktioner per sekund vid lanseringen. Med tiden satsar Ripple på att de kommer att kunna öka denna kapacitet till hundratusentals transaktioner per sekund.

CBDC Private Ledger skulle använda samma konsensusmekanismer som XRP Ledger använder för att verifiera transaktioner. Eftersom denna mekanism inte kräver mycket energi, hävdar Ripple att dess verifieringsprocess är ungefär 61 000 gånger billigare än offentliga blockkedjor som använder en Proof-of-Work-konsensusmodell (PoW).

Därtill skulle CBDC Private Ledger uppfylla höga säkerhetsstandarder och låta centralbankerna behålla kontrollen för att anpassa sina CBDC:er efter deras önskemål, vad gäller sekretess och policybehov. Ripple försäkrade centralbankerna om nätverkets säkerhet och sa att tekniken bakom den har varit igång i åtta år och transaktioner för miljarder dollar hanteras varje dag utan säkerhetsincidenter.