Råoljepriserna stiger när OPEC+ behåller produktionsbegränsningarna

Författad av: Faith Maina
mars 5, 2021
  • Råoljepriserna stiger och Brent- och WTI-terminerna handlas till 64,87 respektive 67,97 dollar.
  • Saudiarabien kommer att behålla sin produktionsminskning med 1 miljon fat per dag i april.
  • Ryssland och Kazakstan kommer att öka produktionen med 130 000 respektive 20 000 fat per dag.

Råoljepriserna fortsätter att stiga idag när marknaden reagerar på beslutet från OPEC+ att behålla produktionsbegränsningarna i april. De globala och amerikanska riktmärkena för råolja handlas båda på de högsta nivåerna sedan januari 2020. WTI- och Brent-terminerna har stigit till 64,87 respektive 67,97 dollar. Det pågående rallyt är en indikation på att analytikernas förutsägelser om 72 dollar för WTI och 75 dollar för Brent kan bli verklighet.

Råoljepriserna

OPEC+ beslutade att begränsa oljeproduktionen

Investerare som fokuserar på handel med olja har haft ögonen på torsdagens OPEC+-möte för att försöka tyda råoljeprisets utveckling på kort och medellång sikt. Koalitionens beslut var inte en besvikelse för tjurarna på marknaden. I mitten av februari meddelade Saudiarabiens rådgivare att kungariket inte skulle förnya sitt löfte om att minska produktionen. Saudis energiminister noterade dock att OPEC+ måste vara försiktig med den bräckliga återhämtningen av efterfrågan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta var samtidigt resonemanget bakom alliansens beslut att behålla de nuvarande produktionsnivåerna i april. Analytiker hade förutsagt att OPEC+ skulle öka produktionen med cirka 500 000 bpd. Saudiarabien, gruppens ledare, förlängde dock frivilligt sin tidigare produktionsminskning på 1 miljon bpd. Ryssland, som förespråkade att öka produktionen, kommer att göra det med 130 000 bpd under den kommande månaden. Dessutom har Kazakstan tillåtits att öka sin oljeproduktion med 20 000 bpd.

Sannolikheten för att analytikernas prognoser stämmer

OPEC+-beslutet och den följande prisökningen för råoljan har ökat sannolikheten för att analytikers förutsägelser visar sig stämma. Förra veckan höjde Bank of America sin prognos för råoljepriserna. Enligt institutionen skulle Brent-terminerna i genomsnitt ligga på 60 dollar per fat under innevarande år. Siffran var en ökning med 10 dollar från den tidigare prognosen.

Samtidigt förutspådde banken tidigare att 57 dollar skulle vara årets genomsnittspris för WTI-terminerna. Från och med det andra kvartalet höjdes prognosen till 70 dollar. Goldman Sachs prognos är att WTI- och Brent-terminerna kommer att nå 72 respektive 75 dollar per fat under årets tredje kvartal.

I nuvarande takt kan dessa förutsägelser snart bli verklighet. Under morgonen hade WTI-terminerna stigit med 1,38% och handlades till 64,87 dollar. Brent-terminerna steg också till 67,97 dollar. Efter att ha sjunkit något under den psykologiska nivån på 60 dollar tidigare i veckan har riktmärket för amerikansk råolja sedan ökat med nära 9%.