Ska du investera i guld när priserna faller? Analytiker tycker till

Författad av: Michael Harris
mars 9, 2021
  • Såväl dollarn som den amerikanska statsobligationsräntan har stigit drastiskt.
  • Spotguldpriset sjönk med 0,9% till 1 676,91 dollar per uns – den lägsta nivån sedan den 8 juni.
  • Analytiker förutspår en eventuell nedgång till 1 650 dollar-området, där starkt stöd väntar.

Guldpriserna sjönk med nästan 1% igår till den lägsta punkten på nio månader, eftersom den amerikanska dollarn och USA:s statsobligationer fortsatte att gå starkt och lockade investerare att överge den gula ädelmetallen.

Grundläggande analys: Stigande ränta och högre dollar orsakar problem för guldet

Den amerikanska dollarn nådde den högst nivån på tre månader medan den amerikanska 10-åriga statsräntan handlades nära den högsta punkten på 13 månder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Vi har en ekonomi som återhämtar sig och inflationen håller på att realiseras; det betyder i slutändan att avkastningen har utrymme att röra sig högre,” säger Bart Melek, en chefsvarustrateg på TD Securities.

Det nyligen godkända stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar misslyckades också med att öka värdet på guldet. Bullionen betraktas som en säkring mot inflation, men stigande obligationsräntor under 2021 har förändrat situationen.

Feds misslyckade försök att svara på den senaste tidens stigande amerikanska statsräntor har också påverkat guldet, enligt analytiker.

Teknisk analys: Vad säger analytiker?

Spotguldpriset sjönk med 0,9% till 1 676,91 dollar per uns, vilket var den lägsta nivån sedan den 8 juni. Bullionen kan stanna i intervallet 1 650 till 1 700 dollar den närmsta tiden, men ett fall under 1 650 dollar per uns kommer sannolikt att ge upphov till ytterligare försäljningstryck, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på OANDA.

Guld – daglig graf (TradingView)

Å andra sidan sa TD Securities Melek också att guldpriserna kan fortsätta att sjunka till 1 660 dollar. Detta är ett starkt stödområde, som stöds av 100-WMA vid 1 648 dollar per uns, och kommer sannolikt att locka nya investerare som vill köpa guld.

Upptill i diagrammet är huvudmålet 1750 dollar per uns, vilket är ett tidigare horisontellt stöd.

Sammanfattning

Guldpriserna sjönk med 1% igår till den lägsta nivån på nio månader då dollarn och USA:s statsräntor fortsatte sitt rally och lockade handlare att överge bullionen.