Är mars en bra månad att köpa råolja?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on mar 14, 2021
  • Råoljepriset föll efter två starka veckovinster.
  • För närvarande förblir den positiva trenden intakt.
  • OPEC förutspår en starkare återhämtning av oljeefterfrågan under andra halvåret i år.

Råoljepriset föll under 64 dollar i onsdags, men har återhämtat sig något sedan dess och stängde veckan över stödet vid 65 dollar. Råoljan sjönk efter två starka veckovinster, men trots detta förblir denna handelsvara i köpzonen.

Grundläggande analys: OPEC förutspår en starkare återhämtning av oljeefterfrågan under andra halvåret i år

Råoljepriset försvagades under veckan trots optimismen efter att det omdiskuterade amerikanska stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar till sist godkändes. Den globala affärsverksamheten är fortfarande under press, men covid-19-vaccinationerna och förväntningarna om att ytterligare offentliga medel kommer att driva högre tillväxt håller marknaden på gott humör.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Efterfrågan på riskabla tillgångar som olja fortsätter att stödjas av Vita husets hjälppaket och ett nästan dagligt flöde av optimistiska vaccinrubriker,” säger Jim Ritterbusch, president för Ritterbusch and Associates i Galena, Illinois.

Den 10-åriga amerikanska statsräntan steg till sin högsta nivå på över ett år, och vissa analytiker förväntar sig att inflationen kommer att ta fart. De stigande statsräntorna stöder den amerikanska dollarn, och den starka amerikanska dollarn kan komma att påverka vissa likviditetsförhållanden. Den amerikanska dollarn har också stort inflytande på råvaror, och investerare i olja bör också ha denna valuta med på sin ”bevakningslista”.

OPEC förutspår nu en starkare återhämtning av oljeefterfrågan under andra halvåret i år, men den globala covid-19-pandemin fortsätter att utgöra ett orosmoln för återhämtningen.

”Efterfrågan på olja är fortfarande på väg att växa med 5,8 miljoner fat per dag till cirka 96 miljoner fat per dag, medan den uppmuntrande globala ekonomiska utvecklingen och den motståndskraftiga efterfrågan i Asien är uppåtriktade faktorer. Framstegen med covid-19-vaccinationerna fortsätter i många länder, men nya globala infektioner steg under den sista veckan i februari för första gången på sju veckor,” säger Mohammad Sanusi Barkindo, OPEC:s generalsekreterare.

Teknisk analys: Tjurar har fortfarande kontroll över prisutvecklingen

Datakälla: tradingview.com

Råoljan har backat något från sina högsta toppar under månaden och om priset faller under 60 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal, och nästa mål då ligga runt stödet vid 55 dollar. Den första motståndsnivån väntar runt $ 68 dollar och om priset bryter över denna nivå skulle det vara en signal att handla råolja – och då ligger vägen fri upp till 70 dollar.

För närvarande förblir den positiva trenden intakt, och ett lyft över 70 dollar skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden för råolja.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust