Guldpriserna stiger efter att högre räntor sänkt priserna till lägsta nivån sedan juni

Författad av: Michael Harris
mars 16, 2021
  • Högre amerikanska statsräntor fick dollarn att stiga och guldet att sjunka de senaste veckorna.
  • Guldpriserna har återhämtat sig för att handla över 1 700 dollar per uns igen.
  • Guldköpare pressar nu upp priset mot veckomotståndet vid 1 765 dollar per uns.

Guldpriserna har stigit något den här veckan efter en rad negativa veckoresultat. De höga amerikanska statsräntorna och stigande dollarindexet hade dessförinnan fått guldpriserna att sjunka till den lägsta nivån på nio månader.

Grundläggande analys: Högre räntor skadar guldet

USA:s statsräntor rusade upp till den högsta nivån på över ett år den 5 mars och dollarn har också återhämtat sig de senaste dagarna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”En vändning för både dollarn och USA:s räntor har fått guldet att förlora glansen trots det godkända stimulansavtalet och till och med förväntningarna på ytterligare stimulans. Dessa saker har inte riktigt hjälpt guldet,” sa Ross Norman, en oberoende analytiker.

USA:s president Joe Biden undertecknade ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar i torsdags och sa att han vill utöka covid-19-vaccinationerna i ett försök att snabba på återhämtningen före den 4 juli. Samtidigt håller investerarna ett vakande öga på det kommande Fed-mötet nästa vecka när centralbanken kommer att diskutera sina framtida penningpolitiska planer.

”Godkännandet av Bidens propositioner om pandemilättnader ökar rädslan för ett massivt utbud av obligationer, vilket slår hårt mot marknaden, liksom en stigande inflation,” skrev ANZ-analytiker i en anteckning.

Det rapporterades igår att den polska centralbanken vill köpa guld de närmaste åren.

För närvarande har vi 229 ton guld, varav ungefär hälften har köpts under min mandatperiod. Under de kommande åren vill vi köpa minst 100 ton guld ytterligare och även förvara det i Polen, sa ordföranden för den polska centralbanken, Adam Glapinski.

Teknisk analys: Närmar sig veckomotståndet

Guldpriserna har återhämtat sig för att handla över 1 700 dollar per uns igen. Den senaste veckans lägsta värde på 1 676,91 dollar per uns var den lägsta nivån sedan juni förra året. En comeback förra veckan såg guldpriserna skjuta upp igen och stänga veckan 1,67% högre.

Guld – veckograf (TradingView)

Guldköpare pressar nu upp priset mot veckomotståndet vid 1 765 dollar per uns. Nedtill finns månadsstödet i form av 100-MMA vid 1 653 dollar per uns.

Sammanfattning

Guldpriserna återhämtar sig efter en de höga amerikanska statsräntor och dollarindexet sänkt priset på ädelmetallen de senaste veckorna.