Råolja: Väntar återhämtningen runt hörnet eller vid horisonten?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 22, 2021
  • WTI- och Brent-terminerna återhämtade sig till 61,75 respektive 64,50 dollar efter förra veckans fall.
  • Råoljepriserna gynnas av optimismen kring distribution av vacciner och USA:s senaste stimulanspaket.
  • Oron för efterfrågans återhämtning kommer från det ökande antalet covid-19-fall och vaccinleveranserna.

Under dagens handelssession steg WTI- och Brent-terminerna till 61,75 respektive 64,50 dollar. Råoljepriserna gynnas av optimismen kring distribution av vacciner och USA:s senaste stimulanspaket. Det ökande antalet covid-19-fall och vaccinationsutmaningarna erbjuder dock motstånd för oljepriserna.

Priserna på råolja

Återhämtning väntar för råoljepriserna

Råoljepriset återhämtar sig efter ett kraftigt fall förra veckans torsdag. WTI-terminerna sjönk då från cirka 64,79 dollar till cirka 58,21 dollar som lägst.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Prisfallet var främst en korrigerande tillbakadragning till följd av att råoljepriserna stigit för snabbt. De som intresserar sig för handel med olja ser 2021 som året för ekonomisk återhämtning och en ökad global efterfrågan på olja. Optimismen gjorde att WTI steg från 47 dollar i början av året till 68 dollar i början av mars. Under samma period steg Brent-terminerna från cirka 50,50 till 71,43 dollar. Sett ur detta perspektiv var korrigeringen snarast försenad.

Under dagens handelssession steg WTI-terminerna med 0,53% till 61,75 dollar. Råoljepriserna får stöd av optimismen till följd av utbetalningarna av president Bidens stimulanspaket. Dessutom lättar de flesta amerikanska stater som bäst de covid-19-relaterade restriktionerna. Detta har bidragit till det positiva sentimentet för ett ökat oljebehov. Framstegen med vaccinationerna har ytterligare drivit optimismen bland investerare.

Råoljepriserna är dock fortfarande under tryck från covid-19-relaterade utmaningar. Till att börja med ökar antalet fall i många stater i USA. I fredags var det genomsnittliga antalet infektioner de senaste sju dagarna 54 666. Siffran representerar en platå efter flera veckors fallande trend.

Utmaningarna har resulterat i att Brent-terminerna har konsoliderats runt 64,50 dollar. Till att börja med har flera länder i Europa infört strikta restriktioner när den tredje vågen av pandemin gjort entré.

Frankrike, Ukraina och Polen är bland de europeiska länder som har varit tvungna att införa strikta lockdown-åtgärder. Tyskland, den största ekonomin i Europa, kan följa i liknande fotspår eftersom de kämpar med ett stigande antal covid-19-fall. Tvisten mellan EU och Storbritannien om vaccinationer har lett till ökad oro för återhämtningen av den globala efterfrågan på olja. Scenariot har bromsat råoljeprisernas prisökning.

WTI-råolja teknisk prognos

WTI, riktmärket för amerikansk olja, handlas för närvarande under de 20 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Därtill ligger det under Bollinger-bandens övre och mellersta band – men ovanför det nedre bandet. Baserat på de grundläggande förutsättningarna är det dock troligt att dess nuvarande återhämtningstrend kommer att fortsätta. Om den gör det så kommer tjurarna att sikta in sig mot på den psykologiska nivån vid 64 dollar innan de testar den övre nivån på 65 dollar.

Råoljepriserna
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust