Guldpriset kvar på björnmarknad inför Powells och Yellens kongressbesök

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 23, 2021
  • Guld har handlats i sidled för den femte sessionen i rad vid cirka 1 740,56 dollar.
  • Att de 10- och 30-åriga statsräntorna svalnat erbjuder stöd för guldpriset.
  • Investerare är nyfikna på Powells tal inför kongressen och USA:s senaste hemförsäljningsdata senare idag.

Guldpriset har bildat ett priskonsolideringsmönster för den femte dagen i rad eftersom den amerikanska dollarn förblir relativt stark. Samtidigt får ädelmetallen stöd av att de amerikanska statsräntorna svalnat. Investerare är nu nyfikna på Powells tal inför kongressen och USA:s senaste hemförsäljningsdata.

Guldpriset

Björnsäsong för guldpriset

Guldpriset har befunnit sig på en björnmarknad till följd av den starka amerikanska dollarn. Efter att ha nått en rekordnivå på 2 067,15 dollar i augusti 2020 handlas ädelmetallen nu till 1 740,56 dollar. Det motsvarar en nedgång med cirka 19%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nedgången kommer vid en tidpunkt då den amerikanska dollarn har stärkts. Ädelmetallen tenderar att ha ett omvänt förhållande till den amerikanska dollarn. Detta beror på att en stark dollar gör det dyrare för de som äger andra valutor att köpa ädelmetallen, vilket leder till en minskad efterfrågan.

Dollarindexet, som spårar den amerikanska dollarns värde gentemot flera andra valutor, har stigit med 0,38% till 92,09 dollar. Euron och det brittiska pundet har fallit gentemot dollarn med 0,36% respektive 0,46%. Samtidigt har USD/CHF och USD/CAD stigit med 0,80% respektive 0,37%.

Guldpriset har nu handlats i sidled i fem sessioner i rad. Det finner stöd i att de amerikanska statsräntorna till sist mattats av. På tisdag drog de 10-åriga obligationsräntorna ytterligare tillbaka till 1,649. De 30-åriga räntorna sjönk också med 0,86%. Detta är marknadens reaktion inför Fed-ordföranden och finansministerns planerade tal inför kongressen om covid-19-pandemin. På måndag antydde Powell att återhämtningen av den amerikanska ekonomin går snabbare än väntat, men att de fortfarande har en lång väg att gå.

Investerare som vill handla guld är nu nyfikna på USA:s senaste hemförsäljningsdata som förväntas senare under kvällen. Januarisiffran var högre än väntat – 923 000. Men analytikerna förväntar sig att februaris siffra kommer att bli lägre på 875 000. Om den faktiska siffran slår uppskattningarna kommer det att stärka den amerikanska dollarn ytterligare och innebära ytterligare tryck på guldpriset.

Guldpriset: Teknisk prognos

Guldpriset har legat under det 200-dagars exponentiella glidande genomsnittet under hela året. Dessutom har det varit inom den baisseartade flaggan sedan februari. Det handlas för närvarande längs 20 och 50-dagars glidande medelvärden. Tills den rör sig förbi 200-dagars EMA till uppåtsidan kommer den att förbli på björnmarknaden. På kort sikt kommer sannolikt att hitta motstånd på cirka 1 756 dollar och stöd till 1 720 dollar. I nedre änden är målen att se upp för de psykologiska 1700 och den lägre nivån på 1 680. Men om tjurarna lyckas ta kontroll över marknaden kommer de att testa 1 780 och 1 800.

Guldpriset

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust