Criptan och Rental IT sålde Spaniens första tokeniserade fastighet

Författad av: Jinia Shawdagor
mars 27, 2021
  • Den Sevilla-baserade lägenheten köptes av 32 investerare som betalade i Ethereum (ETH).
  • Enligt Criptans VD eliminerar kryptobaserade fastighetsköp besvärlig byråkrati.
  • Lägenheten kostade 47 200 pund och det lägsta investeringsbeloppet var 87,14 pund.

Fastighetsinvesteringsföretaget Rental IT och Criptan, ett Valencia-baserat kryptobörs, har framgångsrikt sålt den första tokeniserade fastigheten i Spanien. En rapport avslöjade denna nyhet den 23 mars och noterade att fastigheten i fråga är en lägenhet belägen i staden Sevilla. Enligt uppgift tokeniserade Rental IT fastigheten för att 32 investerare från Spanien skulle kunna köpa andelar i lägenheten.

Enligt rapporten är detta den allra första affären som involverade utbyte av egendom mot krypto i Spanien. I det här fallet betalade köparna för fastigheten i Ethereum (ETH). Den ursprungliga ägaren av lägenheten fick däremot betalning i fiatvaluta. Enligt uppgift kostade lägenheten 47 200 pund och det lägsta beloppet per investerare sattes till 87,14 pund.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nu när affären är klar kommer Rental IT att hyra ut lägenheten för investerarnas räkning. I sin tur kommer investerarna att få en del av de månatliga hyresintäkterna baserat på storleken på deras investering.

Företagen avslöjade inte om detta var en engångsföreteelse eller om de kommer att göra liknande investeringar i andra fastigheter. Criptans VD, Jorge Soriano, sa dock att affären är början på en revolution som låter småskaliga investerare köpa in sig i en sektor som har varit svår att få tillgång till under lång tid. Han fortsatte med att konstatera att användningen av krypto vid köp av fastigheter eliminerar besvärlig byråkrati. Soriano tillade att blockchain säkerställer att kryptotransaktionerna förblir säkra.

Kontinuerliga insatser för att främja kryptoantagande

Enligt Soriano har Criptan initierat en mängd olika projekt för att effektivisera kryptobetalningar inom en mängd olika sektorer, inklusive hotell och sport. Han noterade att börsen nyligen stödde det första kryptobaserade spelaravtalet i fotbollens historia. Affären kretsade kring övergången för Real Madrids tidigare anfallare David Barral till Inter Madrid i utbyte mot Bitcoin (BTC).

Den här nyheten kommer samtidigt som kryptobetalningar inom fastighetssektorn fortsätter att väcka intresse. Innan den här affären listade Idealista en Barcelona-baserad lägenhet till salu för BTC. Dessförinnan sålde det turkiska fastighetsbolaget Antalya nio fastigheter för BTC.