Björnarna har fortfarande kontroll över guldpriset när den amerikanska dollarn stiger

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 29, 2021
  • Guldpriset förblir på en björnmarknad på grund av den starkare amerikanska dollarn.
  • Ett ökande antal covid-19-fall i USA och Europa stöder metallen som fortfarande ligger över 1 700 dollar.
  • Lättnaden av de amerikanska statsräntorna har erbjudit guldpriset visst stöd.

Guldpriset är fortfarande under press när den amerikanska ekonomin fortsätter sin väg mot full återhämtning. Under dagens session sjönk ädelmetallen med 0,36% till att handla till 1 726,47. Som jämförelse steg dollarindexet med 0,07% till 92,80.

Även om priset ligger i ett konsolideringsmönster handlas det fortfarande nära den högsta nivån sedan november 2020. Den allt starkare amerikanska dollarn i synnerhet skapar en ogynnsam miljö för guldpriset. Lättnaden av de amerikanska statsräntorna har däremot erbjudit guldpriset visst stöd. Idag sjönk de 10-åriga obligationsräntorna till 1,655, en minskning med 1,05%. Detta är en nedgång på cirka 1,0 från rekordnivåerna i mitten av mars.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessutom har det ökande antalet covid-19-fall lett till att guldet fortsätter vara attraktivt som en säker tillflyktsort för handlare. Johns Hopkins University meddelade att USA registrerade 77 339 nya covid-19-fall i fredags, vilket var en ökning med över 10% jämfört med 7-dagarsgenomsnittet. På torsdag förra veckan steg antalet smittade som lagts in på sjukhus till över 40 000 igen efter att ha sjunkit under denna viktiga nivå för första gången på fem månader. Dessutom har den tredje vågen av sjukdomen haft en betydande inverkan på Italien, Frankrike, Nederländerna, Tyskland och kontinenten i stort.

För investerare som vill handla guld kommer värdet av ädelmetallen sannolikt att uppleva ytterligare påtryckningar från förslaget om ytterligare ett amerikanskt stimulanspaket på 3 biljoner dollar. Om förslaget godkänns av de amerikanska lagstiftarna kommer det att underlätta den fortsatta återhämtningen av den amerikanska ekonomin och ytterligare stärka dollarn.

Guldpriset: Teknisk prognos

Guldprisets prognos är fortsatt dyster då det fortsätter att handlas inom den fallande kanalen. På 2-timmarsdiagrammet ligger priset under det kortvariga exponentiella 50-dagars glidande genomsnittet och det långsiktiga 200-dagars EMA. Så länge metallen handlas under den långsiktiga EMA kommer de baisseartade utsikterna att finnas kvar.

Under de senaste två veckorna har guldpriset legat inom ett intervall mellan 1 721 och 1 477. Eftersom det fortsätter att uppleva press från den amerikanska dollarn kommer handeln sannolikt att fortsätta så. Upptill i grafen kommer priset sannolikt att möta motstånd runt 1 750. Ett lyft över denna punkt skulle bekräfta en stigande trend. I andra änden kommer stödnivån att ligga kring 1 720. Om priset bryter under den nivån kommer björnarna att testa 1 700 härnäst.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust