Förväntad ökning av efterfrågan på etanol höjer majspriset

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 31, 2021
  • Majspriset har handlats i sidled efter att ha nått den högsta punkten på nästan åtta år i februari.
  • När ekonomierna öppnar igen kommer den förväntade ökningen av etanolefterfrågan att höja majspriset.
  • Investerare väntar på MKB:s uppgifter om bensinlager senare idag.

Majspriset har handlats i sidled efter att ha nått den högsta punkten på nästan åtta år i början av februari. Under tisdagens session sjönk terminerna med 0,06% till 545,06 dollar. Den förväntade ökningen av efterfrågan på etanol kommer sannolikt att höja priserna inom kort.

Majspriset

Förväntad ökning av efterfrågan på etanol

Majspriset förväntas få en boost från den stigande efterfrågan på etanol. 40% av det amerikanska majset används vid produktion av etanol som bensintillsats och lockdown-åtgärderna i en rad regioner har lett till en minskad användning av energiprodukten. Det har i sin tur lett till minskad produktionen och att såväl anläggningar som företag tvingats stänga, som t.ex. Archer Daniels Midland Co. och Valero Energy Corp.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Framför allt har etanolproduktionen i USA ännu inte återgått till nivåerna före pandemin. Enligt Energy Information Administration, låg den amerikanska produktionen på 922 000 fat under den vecka som slutade den 19 mars. Som jämförelse låg siffran på över 1 miljon bpd under motsvarande period 2019.

Efterfrågan på etanol vara ändå vara på väg att återhämta sig, vilket kommer att höja majspriset. Detta kommer när ekonomierna fortsätter att återhämta sig från pandemin. Dessutom har vaccinationsprogrammet i USA gjort betydande framsteg. Under sin första presskonferens lovade president Biden att över 200 miljoner doser av vaccinet kommer att ha administrerats under hans första 100 dagar i tjänst. Investerare som vill investera i råvaror väntar nu på MKB:s uppgifter senare idag för att bedöma förändringen i efterfrågan på bensin.

Majspris tekniska utsikter

På det dagliga diagrammet handlas priset på majs längs det 20-dagars exponentiella glidande genomsnittet och över 50-dagars EMA på medellång sikt. Det ligger inom ett rektangelmönster som började bildas i mitten av februari efter att priset nådde sin högsta nivå på nästan 8 år. De nedre och övre nivåerna av rektangeln ligger vid 529,58 och 558,95. Majset kommer sannolikt att fortsätta handla inom det intervallet under dagens session.

Baserat på grunderna kommer tjurarna sannolikt att pressa majspriset förbi motståndsnivån runt 560 när de siktar in sig mot 580. Över den punkten kommer priset sannolikt att slå rekordhöga 600. Om en breakout nedåt sker och priset faller under 530 så kommer björnarna att sikta mot den lägre nivån på 492.

Majspriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust