Är guldets plötsliga prisökning hållbar?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on apr 13, 2021
  • Guldpriset har stigit kraftigt som en reaktion på de fallande amerikanska statsräntorna.
  • De tioåriga amerikanska obligationsräntorna har sjunkit till 1,65 och den amerikanska dollarn till 91,94.
  • USA:s inflationsdata var bättre än väntat och ett tecken på ekonomins stadiga återhämtning.

Den kraftiga ökningen av guldpriset är en reaktion på de fallande amerikanska obligationsräntorna och den amerikanska dollarn. De bättre KPI-siffrorna än väntat i USA är dock en indikation på att den amerikanska ekonomin fortfarande är på väg att återhämta sig.

Guldpriset

Obligationsräntorna är dynamiska

Guldpriset ökar efter att de amerikanska statsräntorna och dollarn fallet. Metallen handlas till 1 739,15 och har återhämtat veckans förluster. Ökningen är en reaktion på det drastiska fallet för den 10-åriga amerikanska obligationsräntan. Räntan ligger nu på 1,65 efter att ha stigit till 1,70 tidigare under dagens session. Räntan har återhämtat sig i nära en vecka efter att ha nått ett lägsta värde på 1,61. Räntorna för 2, 5 och 30 år minskade också med 3,57%, 2,72% respektive 0,53%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vanligtvis erbjuder amerikanska statsräntor stöd för den amerikanska dollarn. Med de låga obligationsräntorna är dollarn nere på 91,94. Den ligger för närvarande på den lägsta nivån sedan den 23 mars. Anmärkningsvärt är att den har sjunkit med cirka 0,39% från dagens höga nivå, vilket är positivt för guldpriset.

Dessutom är de fallande obligationsräntorna ett tecken på att investerare har lindrat sin oro över inflationen. USA:s inflationsdata har också pekat på en stadig återhämtning av den amerikanska ekonomin. Kärn-KPI har slagit uppskattningarna med 0,5% på månadsbasis genom att komma in på 0,6%. Detta är också högre än februaris 0,4%.

Guldpriset: Tekniska utsikter

Guldpriset har stigit drastiskt när de amerikanska obligationsräntorna och dollarn fallit. Efter att ha sjunkit till omkring 1 724,08 tidigare under dagen har ädelmetallen skjutit upp till nuvarande 1 739,15. Dessutom ligger priset över 20- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden.

Guldpriset har sjunkit i nästan en vecka, men tjurarna verkar överta kontrollen över marknaden. Om de lyckas pressa priset över den tidigare motståndsnivån runt 1 745,32 blir nästa mål 1 760.

Nedtill i diagrammet hittar priset stöd vid nivåerna 1730,15 och 1723,67. Under dessa punkter kommer målet att vara på den psykologiska nivån 1 700.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust