Råoljepriset har passerat 62 dollar, vad väntar nu?

Författad av: Faith Maina
april 14, 2021
  • Råoljepriset har stigit över 62 dollar – en viktig motståndsnivå sedan mitten av mars.
  • Avbrutna kärnvapensförhandlingar mellan USA och Iran har ytterligare stött priset.
  • MKB bekräftade trenden att de amerikanska oljelagren minskat den senaste veckan.

Råoljepriset har lyckats stiga över 62 dollar efter att ha misslyckats med att bryta över nivån sedan priset föll till 58 dollar i mitten av mars. Prisökningen är en reaktion på de minskade amerikanska oljelagren. De avbrutna kärnvapensförhandlingarna mellan USA och Iran har också stött priserna.

Råoljepriset

USA:s lagerinformation

På onsdag bekräftade MKB den trend som lyftes fram av API på tisdag. Enligt API sjönk veckolageren med 3,608 miljoner fat, vilket var högre än den beräknade nedgången på 2,154 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

MKB bekräftade trenden genom att presentera en avläsning på -5,889 miljoner fat. Siffran är bättre än förväntade -2,889 miljoner fat och en förbättring från föregående veckas -3,522 miljoner fat. Dessutom är avläsningen av bensinlagren en ökning med 0,309 miljoner jämfört med de beräknade 0,786 miljoner fat.

Avbrutna kärnvapenssamtal mellan USA och Iran

Råoljepriset finner också stöd i att samtalen mellan USA och Iran om kärnvapensavtalet avbrutits. För de investerare som vill handla olja kommer framgångsrika samtal att leda till att de nuvarande ekonomiska sanktionerna mot Iran upphävs. Eftersom landet har de fjärde största oljereserverna i världen skulle det vara negativ för råoljepriset. Det kan dock ta lite längre tid efter att Iran angett att landet kommer att öka sina uranreserver till 60% för att stärka sin ställning i samtalen. Detta kommer efter attacken på dess viktigaste kärnkraftverk.

Råoljepriset: Tekniska utsikter

Råoljepriset ökar för tredje sessionen i rad. Under veckans gång har WTI-terminerna stigit med nästan 6%. Idag ökade riktmärket för amerikansk olja med 2,86% till 62,17 dollar. På 2-timmarsdiagrammet ligger priset över de 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena.

Framför allt har tjurarna lyckats pressa råoljepriset över 62 dollar, vilket har varit en viktig motståndsnivå i nästan en månad nu. Efter att ha sjunkit från det högsta värdet på 15 månader på 68 dollar till 58 dollar i mitten av mars, har 62 dollar varit en relativt seg motståndsnivå. Efter att ha samlat tillräckligt med momentum för att passera denna nivå kommer tjurarna nu att rikta in sig mot 64 dollar innan de fäster blicken vid förra månads högsta nivå på 68 dollar. Priset kommer ändå sannolikt att konsolideras något vid cirka 62 dollar innan satsningen återupptas.

Denna prognos blir dock ogiltig om priset faller under stödnivån vid 61 dollar. Om det händer är nivåerna att hålla ögonen på den psykologiska nivån vid 60 dollar och den tidigare supportnivån vid 59 dollar.

Råoljepriset