Cardano (ADA) förbereder sig för Plutus-drivna smarta kontrakt

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket, snooker och… read more.
on apr 16, 2021
  • IOHK, företaget bakom Cardano (ADA), publicerade ett blogginlägg som tillkännagav en ny uppgradering.
  • Uppgraderingen, kallad Plutus, är en del av den större Alonzo-uppgraderingen.
  • Plutus kommer att medföra ett antal förbättringar, inklusive Plutus-drivna smarta kontrakt.

Cardano (ADA), en populär utvecklingsplattform och en av de största Ethereum-konkurrenterna, har redan genomfört flera uppdateringar de senaste månaderna, vilket inte bara innebar nya funktioner i nätverket utan också fick priset att stiga. Nu förbereder projektet sig för att lansera ännu en större uppdatering som kommer att erbjuda smarta kontrakt genom Plutus – projektets native språk.

Nyligen släppte IOHK ett blogginlägg med mer information om Plutus och förklarade att deras kontrakt kommer att bestå av delar som körs on-chain, liksom de som körs off-chain på användarnas maskiner. Blogginlägget avslöjade vidare att båda delarna är skrivna i programmeringsspråket Haskell, men sammanställs av Plutus.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På så sätt skapas ramarna för smarta kontrakt på Cardano.

Cardano utvecklar unik teknik för off chain-transaktioner

Cardanos nätverk har vissa likheter med Bitcoins, i och med att båda använder UTXO-modellen som i huvudsak tar oanvänd output från tidigare transaktioner och använder dem som ingångar. Men Cardano utvidgade detta koncept ytterligare och skapade EUTXO, som är en förkortning för Extended UTXO. Detta har medfört några ytterligare fördelar, såsom möjligheten att kontrollera giltigheten av transaktioner utanför kedjan innan transaktionen skickas till deras blockchain.

Transaktionskostnader kan också bestämmas utanför kedjan, vilket är en annan unik egenskap hos denna nya modell. När Plutus Core anländer kommer det att användas för att definiera transaktionernas parametrar och sammanställa koden som skapades för smarta kontrakt. I huvudsak ger PAF (Plutus Application Framework) enklare åtkomst till appar och tjänster som körs i nätverket.

Med projektets Mary Upgrade, som kom i februari, fick användarna möjlighet att skapa unika anpassade tokens för att genomföra transaktioner. Plutus kommer också att utöka dessa möjligheter och förbättra myntningspolicyer, vilket kommer att vara till nytta för NFT:er.

Det bör också noteras att Plutus själv endast är en del av en större Alonzo-uppgradering, som tidigare introducerade möjligheten att skapa smarta kontrakt och dApps. Nu kommer Plutus som nästa steg, och den fullständiga uppgraderingen ska komma innan sensommaren i år.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust