Råoljepriset saktar in inför IEA:s globala energianalys

Författad av: Faith Maina
april 19, 2021
  • Råoljepriset befinner sig i ett konsolideringsmönster när ett ökande antal covid-19-fall sänker optimismen.
  • IEA:s globala energianalys kommer att ge en inblick i oljeindustrins status.
  • USA:s stabila återhämtning fortsätter att erbjuda stöd för råoljepriset.

Råoljepriset har fallit efter att antalet covid-19-fall ökar i olika delar av världen. På måndagen steg Brent-terminerna med 0,28% till 66,88 dollar. Samtidigt sjönk WTI-terminerna med 0,29% till 63,31 dollar.

Råoljepriset

Ett ökat antal covid-19-fall

Råoljepriset befinner sig i ett konsolideringsmönster när marknaden reagerar på det ökande antalet fall av covid-19 och optimismen kring den ekonomiska återhämtningen. Den senaste veckan rapporterade USA starka ekonomiska uppgifter, inklusive att färre amerikaner än väntat ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången, förbättrad detaljhandel och minskande oljelager. Siffrorna bekräftade landets stabila väg till återhämtning. Därefter har investerare som vill handla olja varit optimistiska om den ökade efterfrågan på olja.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De ökande antalet covid-19-fall är dock en indikation på att den globala efterfrågan på olja fortfarande har lång väg till full återhämtning. För det första har president Bidens medicinska rådgivare, Anthony Fauci, uppgett att USA befinner sig ”i en något otrygg situation”. Anmärkningarna kommer vid en tidpunkt då 7-dagars genomsnittet har överstigit 60 000 nya fall dagligen. Dessutom är Indien nu det näst värst drabbade landet efter USA med över 270 000 nya infektioner registrerade i söndags. Japan, den tredje största ekonomin i världen, är också oroligt över den troliga fjärde infektionsvågen.

Under de följande sessionerna kommer råoljepriset att reagera på IEA:s globala energianalys som släpps imorgon. Förra veckan justerade byrån sina prognoser för den globala efterfrågan på olja 2021 med 230 000 bpd.

Råoljepriset: Teknisk prognos

Efter att ha mött motstånd vid 60 mellan den 5 och 13 april bröt WTI-terminerna ut uppåt för att handla över 62. I fredags nådde de den högsta nivån på en månad på 63,91. Men sedan dess har de fallit tillbaka något till sin nuvarande nivå på 63,16 dollar. På 4-timmarsdiagramet ligger priset fortfarande över de 20- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena.

Även om utsikterna förblir positiva så kommer konsolideringsmönstret sannolikt att bestå den närmaste tiden när covid-19-fallen fortsätter att öka. IEA: s globala energiöversikt och de amerikanska lageruppgifterna kan dock erbjuda tillräckligt momentum för att lyfta råoljepriset över 64 dollar.

Den intervallbundna handeln kommer sannolikt att ligga mellan 63,91 och 62,45 dollar. En hausseartad katalysator kommer däremot sannolikt att pressa råoljepriset till 62. På denna nivå kommer det troligtvis att handlas i sidled innan det samlar tillräckligt med momentum för att bryta ut uppåt till nästa mål vid 65.21 och det psykologiska nivån 66 dollar. Nedtill i diagrammen skulle ett fall under den nuvarande stödnivån vid 62,45 leda till ett fortsätt fall ned till 62 och 61 dollar.

Råoljepriset