Ska jag investera i Netflix (NFLX) efter svag abonnentdata och sänkt helårsprognos?

Författad av: Michael Harris
april 22, 2021
  • Netflixföll kraftigt efter att endast ha lockat 3,98 miljoner nya betalade abonnenter netto under Q1.
  • Företaget skyllde på svag Q1-prestanda att covid gjort det svårt att producera nytt innehåll.
  • Analytiker är fortfarande positiva till aktien eftersom Netflix är väl positionerat för ett starkt 2021.

Aktierna i Netflix (NASDAQ: NFLX) föll med över 7% under dagens handelssession efter att företaget rapporterade svagare resultat än väntat för sitt första kvartal.

Vad hände?

Netflix-aktien sjönk kraftigt igår efter att streaming-företaget meddelade att de lockade 3,98 miljoner nya globala betalande abonnenter netto. Denna siffra representerar en kraftig minskning från företagets mål på 6 miljoner nya kunder, liksom de 6,2 miljoner nya abonnenter som analytikerna förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En mer positiv nyhet var att företaget rapporterade en vinst per aktie (EPS) på 3,75 dollar per aktie, vilket överträffade konsensusen på 2,97 dollar med god marginal. Försäljningen låg på 7,16 miljarder dollar, något högre än de förväntade 7,13 miljarder dollar.

Netflix har nu 208 miljoner betalande medlemmar, vilket motsvarar en ökning med 14% jämfört med för ett år sedan, men fortfarande lägre än företagets Q1-mål på 210 miljoner betalda abonnenter. Under innevarande kvartal sa Netflix att de förväntar sig att endast locka 1 miljon nya abonnenter.

”Vi tror att tillväxten av betalda medlemskap har avtagit på grund av att så många blev abonnenter under 2020 till följd av covid-19 och en tunnare innehållsplan under första halvåret i år på grund av covid-19-produktionsförseningar,” uppgav streamingföretaget i ett uttalande.

Är det nu en bra tid att köpa Netflix-aktier?

Trots färre nya medlemmar än väntat under Q1 är det troligt att Netflix kommer att studsa tillbaka under andra halvåret. Företaget förväntar sig att öka produktionen av innehåll senare i år, vilket sannolikt kommer att locka nya betalande abonnenter.

”Vi fortsätter att räkna med en stark andra halvlek med nya säsonger för några av våra största hits och ett spännande filmutbud. På kort sikt finns det viss osäkerhet från covid-19; på lång sikt är ökningen av streaming för att ersätta linjär tv runt om i världen den tydliga trenden inom underhållning.”

Marknadsanalytiker är fortfarande positiva till Netflix och Morgan Stanleys aktieanalytiker Benjamin Swinburne säger att avmattningen är ett resultat av den pandemidrivna efterfrågan, liksom produktionsförseningar. Därför fungerar företagets affärsmodell fortfarande och kommer sannolikt att ge mer kapitalavkastning 2021.

Covid-19-pandemin har påskyndat det digitala skiftet och flytten från biografer till streamingplattformar, där Netflix dominerar. Därför är aktierna i Netflix fortfarande attraktiva eftersom de sannolikt kommer att lyfta före slutet av 2021 efter den förväntade återhämtningen av nya abonnenter.

NFLX weekly chart (TradingView)

Tekniskt sett har Netflix aktiekursen återhämtat sig från kilstödet nära 500 dollar för att erbjuda handlare som vill köpa Netflix-aktier en chans att gå lång. Ett brott under denna nivå skulle ge en djupare korrigering och långsiktiga investerare kan potentiellt vara intresserade av att köpa aktier runt 425 dollar, där den gamla rekordnivån ligger.