Bidens skatteplan kan vara retroaktiv: vad experterna säger

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on apr 23, 2021
  • President Joe Bidens potentiella höjning av kapitalvinstskatten kan vara retroaktiv.
  • Jim Cramer säger att blivande miljonärer kommer att hata denna skatt mest.
  • Investeringsproffs spekulerar i att den slutliga skattesatsen kan landa mellan 20% och 40%.

Amerikanska aktier föll under torsdagseftermiddagen efter att en Bloomberg-rapport uppgav att Biden-administrationen överväger att fördubbla skattesatsen för kapitalvinster. Även om denna lag kan ta månader att navigera igenom det rättsliga systemet, spekulerar vissa experter i att skatten kan vara retroaktiv.

Skatten skulle gälla för engångsvinster

Individer som tjänar 1 miljon dollar eller mer under ett år genom en engångsförsäljning av tillgångar skulle orättvist omfattas av den nya skattesatsen. Enligt CNBC:s Robert Frank skulle företagare som tillbringade decennier med att bygga upp ett företag och sedan säljer det år 2022 för 2 miljoner dollar för att finansiera sin pension vara föremål för den högsta skattesatsen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detsamma gäller för någon som köpte ett hus på 1960-talet som nu är värt mer än 1 miljon dollar. Det är exempel på hur den nya skatten även skulle påverka människor utanför Wall Street och företagsamerika.

Cramer: blivande miljonärer kommer att hata skatten mest

Tanken på en högre skatt för människor som tjänar mer än 1 miljon dollar är en ny utmaning för blivande miljonärer, säger CNBC:s Jim Cramer. ”Blivande” miljonärer och hårt arbetande är de som är mest ”rasande” över förändringen.

Den faktiska andelen amerikaner som skulle påverkas av skatten idag ligger på cirka 0,3%, eller färre än 500 000 människor. De flesta av dessa människor är också så rika att den nya skatten inte skulle blir mer än en extra kostnad för att göra affärer.

”Det är det jag fokuserar på – de människor som vill bli miljonärer,” sa Cramer.

Retroaktiva skatter har införts tidigare

Investerare som skyndar sig för att sälja sina innehav före en skattehöjning träder i kraft kan tvingas inse att skatten kan vara retroaktiv. Så var fallet under Clinton-administrationen med skattereformlagen från 1993 när nya skatter på privatpersoner och företag höjdes retroaktivt.

”Jag antar att om den nuvarande administrationen är desperat nog skulle de kunna göra det från januari,” säger Slatestone Wealth Managements Chief Market Strategist Kenny Polcari på Fox Business. ”Jag tror att det skulle bli en revolution om de försökte höja skatten så mycket i förbigående och sedan försöka backa upp det. Jag tror att det skulle bli kaos. ”

Biden gjorde det ”mycket tydligt” när han kandiderade för presidentposten att han är för högre skatter för rikare amerikaner. Men storleken och omfattningen av den potentiella skattehöjningen till över 40% var en överraskning.

Den slutliga skattesatsen skulle sannolikt falla någonstans mellan 20% och 40% eftersom båda sidor av den politiska gången kommer att ”prutas över den”, sade Polcari. Detta skulle också ge demokrater och republikaner möjlighet att utropa ”en liten seger”.

Berömda ekonomen El-Erian: Större frågor att prata om

Det finns större problem för aktieinvesterare att fundera över än en ökning av kapitalvinstskatten, sa ekonomen och Cambridge-presidenten Mohamed El-Erian separat till Fox Business. Specifikt har marknaden blivit konditionerad att ”förvänta sig mycket [från Federal Reserve].”

Hittills har den amerikanska centralbanken gjort det klart att den kommer att fortsätta att ge stöd till amerikanska marknader. Bank of Canada sade däremot på torsdag att den kommer att minska skuldköpet ett år tidigare än väntat.

”Det här är vad vi borde göra”, sa han med hänvisning till den amerikanska centralbanken. ”Vi har också ekonomiska obalanser, men det är inte vad Fed kommer att göra.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust